Ve čtvrtek si podá ruku s Abrahámem Luboš Přibyl, výrazná postava klubové historie

Ve čtvrtek si podá ruku s Abrahámem Luboš Přibyl, výrazná postava klubové historie

Osm let chytal v brněnské brance a nesmazatelně se zapsal do historie našeho klubu. Čas ale nejde zastavit ani v případě Luboše Přibyla, jedné z nejvýraznějších postav novodobé klubové historie. Luboš ve čtvrtek 16. října oslaví životní padesátku.

„Letí to, co?“ usmál se v útrobách stadionu na Srbské, když jsme spolu hovořili nejen na téma jeho abrahámovin. „Dobří holubi se prostě vracejí,“ připomněl svůj letní návrat do klubu a do města, kde prožil nejkrásnější roky své fotbalové kariéry.

V roce 1994 přišel do Brna z Olomouce a ihned se stal oporou týmu. Na stadionu Za Lužánkami zažil éru desetitisícových návštěv, i vyhrocených soubojů s předními českými týmy. Vzpomíná i na elektrizující bitvy se Spartou. „To byly nádherné zápasy, tribuny šílely nadšením, když jsme Spartu porazili. Tehdy byl letenský klub v podobné situaci jako nyní. Taky zásoboval reprezentaci, která se nadechovala k výtečným výkonům,“ myslí si. On sám v brněnské brance čelil mnoha střelám z kopaček Nedvěda, Siegla, Chovance, Mistra, Novotného a dalších ikon rudého dresu.

V lize odchytal Luboš Přibyl 348 utkání, z toho 224 v brněnském dresu. Celkem 107 krát udržel čisté konto. Jeho největším úspěchem je postup do čtvrtfinále Poháru UEFA (dnešní Evropská liga) v roce 1992 se Sigmou Olomouc.

Jako trenér se pardubický rodák etabloval nejprve v pražské Slavii, kde od roku 2005 až do letošního léta trénoval brankáře. „Když se letos na jaře ozval Zdeněk Kudela, tak mě to překvapilo, musím se přiznat. Nevěděl jsem, jak to se Slavií bude, jaká bude moje budoucnost. Nabídku Zbrojovky jsem bral jako výzvu, u juniorky Slavie, kde jsem byl naposledy, mi chyběl tlak prvního týmu,“ přiznal se v létě Přibyl, než se vrhnul do práce na Srbské.

V tomto týdnu je na tom podobně, jako za hráčské kariéry. Blíží se Sparta, vrchol podzimu. Šimrání na zádech se zvyšuje. „Sparta je teď mimořádně silný tým, její hráči se stali tahouny reprezentace, bude to nesmírně náročný zápas,“ prorokuje před sobotním večerním duelem. O přání v souvislosti s tímto duelem nehovoří, ale je jasné i čerstvému padesátníkovi: bod(y) by byl(y) super!

Milý Luboši, přejeme Ti k životnímu jubileu jménem všech zaměstnanců klubu a věřím, že i jménem všech fanoušků, především pevné zdraví, hodně úspěchů a spokojenosti nejen v osobním životě, ale i tady na Zbrojovce. A nechť se v sobotu splní Tvé nevyslovené přání.

další články

V derby s Vyškovem vystřelil bod Alijagić
A-tým
20.04.2024 | Daniel Král

V derby s Vyškovem vystřelil bod Alijagić

D R N O V I C E - Povzbuzeni domácí výhrou nad Jihlavou, zajížděli Zbrojováci k dalšímu utkání...
Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....