Trávníkář Zemánek: V půlce února musí být trávník nachystaný

Trávníkář Zemánek: V půlce února musí být trávník nachystaný

B r n o - Během celé sezony jsou fanoušci zvyklí číst rozhovory s hráči, trenéry a dalšími známými tvářemi, které se v každém ligovém kole přímo účastní daných zápasů. Za tím vším však stojí i desítky hodin práce dalších zaměstnanců, kteří se starají o to, aby se samotná utkání vůbec mohla uskutečnit. Jedním takovým člověkem je Bedřich Zemánek, pracovník technického úseku, který se po celý rok stará o hrací plochu a o to, aby byl trávník v nejlepší možné kondici.

Se sněhovou nadílkou, kterou s sebou přinesl letošní leden, mu nyní přibylo mnohem více práce, než bylo v posledních letech zvykem. „Naposledy napadlo podobné množství sněhu asi před šesti lety, takže je to už hodně dávno. Vždycky napadl jen poprašek, který se rozpustil sám", začíná náš rozhovor. „Od Vánoc až do teď to máme zhruba okolo třiceti centimetrů sněhu. Při odklízení pak ale vznikají místa, kde je vrstva až dvakrát taková,“ pokračuje o strastech spojených se zimním počasím.



Hlavní trávníkář má k ruce až tři pomocníky, úklid celého hřiště mu zabere zhruba týden. Nabízí se také otázka, proč v této fázi nepřijde na řadu vytápění, které dnes již má každý prvoligový stadion. „Provoz vyhřívaného trávníku posledních deset dní před ligou vyjde skoro na půl milionu korun. Pokud by zde sníh zůstal, platil by klub ještě mnohem větší částky,“ nastiňuje ekonomické důvody.

„Trávník je zamrzlý až čtyřicet centimetrů hluboko, což je i pod úrovní vytápění. Jeho teplota v nejhlubších vrstvách klesne až k -5°C. Správná teplota v hracím období přitom musí být 8°C, ale k tomu vede ještě dlouhá cesta. Musí se vydržet, než začne vegetační období,“ popisuje postupně jednotlivé kroky, které pochopitelně hodně závisejí také na předpovědi počasí.

„V ideálních kondici bude trávník na konci února, či začátku března. Ale nachystaný musí být už v půlce února, než pojede Zbrojovka do Teplic,“ naznačuje že jej nečeká žádný lehký úkol. Stejný úděl mají i tréninkové plochy, jejichž úprava si vyžádá dalších několik dnů. I když je tedy v těchto dnech celý tým na soustředění v Turecku, na Srbské je i tak pořádně rušno!

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....