VIDEO: Trenér Habanec před startem jarní části

VIDEO: Trenér Habanec před startem jarní části

B r n o - Už jen dva dny scházejí do startu jarní části. Zbrojovka se v sobotu představí v Teplicích, stejně jako hráči se zápasu nemůže dočkat trenér Habanec. Jak dnes odpovídal novinářům na tiskové konferenci před vstupem do jarních bojů?

Na úvod tiskovky nejprve shrnul průběh zimy. "Přípravu jsme rozdělili na dvě fáze, první proběhla v domácím prostředí a týkala se hlavně kondice, druhá pak na soustředění v Turecku, kde jsme sehráli tři utkání. Oproti minulým rokům jsme tu měli poměrně extrémní zimu. Teď už se připravujeme vyloženě na zápas v Teplicích. Podmínky máme velice dobré, zaměstnanci nám nachystali trávník na Srbské, na kterém jsme trénovali už včera. Jsem za to moc rád."

Tým přes zimu prošel určitými změnami. "Jednalo se o druhý takový řez, první proběhl v létě. Teď musí nastat doba sehrání, abychom dosáhli vytčeného cíle. Změn bylo dost, počítat mezi ně můžeme i návrat Zavadila a prodloužení hostování u Litsingiho. Směřovali jsme to už k soustředění, abychom tam byli kompletní. Ono sehrávání se bude ještě v průběhu jara v nějakém dalším rozkvětu. Utkání v Turecka se lišila jedno od druhého, jsem ale přesvědčen, že sehranost a výkonnost stoupala, o čemž svědčí poslední zápas. Tam už hra měla vcelku očekávané parametry. Věřím, že jsme na ligu připraveni, což si ale můžeme zhodnotit až po třetím utkání. Přece jenom umělá tráva je jeden druh sportu, přátelská utkání druhý, ale až liga ukáže, co a jak," pokračoval Habanec.

Nechceme neustále opakovat slovo záchrana

Trenér byl také tázán, jaká přání a cíle pro jaro má. "Chceme se prezentovat jinými výkony a body, než na podzim. V kabině jsme si dali takový vnitřní cíl. Nechceme mít nosy nahoře a mluvit o pohárech, to by bylo hodně scestné, stejně tak ale nechceme neustále opakovat slovo záchrana. Z toho vyplývá, že naším cílem je pohybovat se ve středu tabulky. Co se týče bodů, je to dosažitelné, na druhou stranu ale víme, co s týmem dělá, když je na dostřel sestupových pozic," varoval Habanec. "Posílili jsme rovnoměrně vpředu i vzadu. Třeba Ashiru je hráčem do základní sestavy a jsem přesvědčen, že tenhle hráč jednou bude mít vyšší cenu, než za jakou jsme ho pořizovali."

Další dotaz směřoval na styl, kterým se Zbrojovka bude na jaře prezentovat. "Hráče na pozici šestky máme aktuálně tři - Poláka, Buchtu a Sedláka. Na osmičce to jsou Zavadil a Krejčí, na desítce Škoda a Rybička, vpředu Řezníček a Růsek. Jasně se tu jeví, že v útočné fázi bychom měli směřovat k rozestavení 4-3-3, kdy osmička je povinna doskakovat útočnou fázi. Spojení Zavadila s Polákem není nějaké dogma a neříkám, že to tak bude pokaždé. Ta spolupráce ale není špatná," komentoval Habanec, který také potvrdil Zavadila v pozici lídra a kapitána.

Soupeř? Má jednu z nejkvalitnějších středových řad v lize

Hodně prostoru přítomní novináři pochopitelně věnovali Teplicím, našemu nejbližšímu soupeři. "Čeká nás nesmírně těžké utkání, které chceme zvládnout. Ve hře soupeře registrujeme určitý posun, v posledních týdnech se blok, na podzim hodně defenzivní, posunul výš. Snaží se víc tlačit do útočné fáze. My se rozhodně nebudeme chtít prezentovat zaparkovaným autobusem ani překopáváním hřiště dlouhými míči. Věřím, že už máme dostatečnou kvalitu, abychom se k ohrožení soupeře byli schopní dostat kombinačně."

O sestavě pro zápas zatím stoprocentně jasno není. "Stav Petra Pavlíka se každým dnem lepší, nedokážu ale říct, jestli nastoupí od začátku. Další otazník souvisí se soupeřem, který má jednu z nejkvalitnějších středových řad v lize. A další takový otazník je u Štohanzla, kterého jsme zapasovali na pozici beka. Měl určité tréninkové manko, které průběžně doplňuje," naznačil Habanec, jaké rébusy řeší.

Oproti podzimu máme příjemné starosti

Sám ale přiznal, že oproti podzimu je v jiné situaci. "Máme příjemné starosti, co se týče kádru. Zatímco na podzim jsme kolikrát řešili, koho z juniorky vzít na doplnění týmu, nyní naopak musíme odčlenit tři hráče, aby nás do Teplic jelo šestnáct plus dva gólmani. To je celkem pozitivní zpráva a znamená, že zdravotně jsme momentálně v pořádku."

Pozitivní jsou mimochodem také výsledky kondičních testů. "Stojí za zmínku, že od léta jsme učinili progres, ta čísla v rychlosti na 10 a 30 metrů se zvedla o nějakých dvacet procent. Právě parametr rychlosti je velice důležitý, protože rychlost rovná se síla. Využíváme toho, že trénování se neustále posouvá dál, co se týče pokroku a modernizace."

A poslední dotaz směřoval k pohárové soutěži, v níž Zbrojovku čeká čtvrtfinále. "To je takový bonus navíc, my si ale napřed potřebujeme splnit co nejdříve ten ligový cíl. Pak se můžeme v hlavách víc věnovat i poháru. Věřím, že to bude v dohledné době," zakončil trenér.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...