Pavel Zavadil: Pět krásných let, mé nejlepší angažmá. Doba ale nazrála k návratu domů

Pavel Zavadil: Pět krásných let, mé nejlepší angažmá. Doba ale nazrála k návratu domů

B r n o - Pavel Zavadil byl pět dlouhých let nedílnou součástí Zbrojovky. Odehrál za ní 115 zápasů a vstřelil 16 gólů, po skončení letošní sezony se ovšem přesune do Opavy. Devětatřicetiletý záložník nyní o svém přestupu promluví v exkluzivním rozhovoru.

Pavle, můžeš prozradit, jak tvoje rozhodování o další kariéře vypadalo?
Je pravda, že nabídek jsem měl víc. Od Brna jsem dostal velmi dobrou nabídku, ale rozhodl jsem se nakonec jinak. To rozhodnutí ve mně zrálo hodně dlouho a nakonec jsem dospěl k tomu, že se po pěti letech chci vrátit domů. Chtěl bych, aby tu na mně lidi vzpomínali v dobrém a s tím, že jsem tu odvedl nějakou práci. Musím říct, že o možnosti zůstat v Brně jsem uvažoval velmi silně. Nakonec jsem si ale dal všechno dohromady, všechno pečlivě zvážil a vyšlo mi, že jsem se v životě nacestoval a nastěhoval už hodně. De facto pořád jsem byl mimo domov, někam se přesouval a někam jezdil. Teď opravdu po pěti letech v Brně doba nazrála k tomu, abych se vrátil domů a pomohl Opavě. I pro mne to tak je nová motivace.

V jednu chvíli se přitom zdálo, že už jsi rozhodnutý se do Brna přestěhovat. Hrálo v tvém rozhodnutí nakonec roli i to, že v Opavě už jsi zabydlený?
Ano, a velkou. Rodina je tu zvyklá a mám tu zázemí. Postupně mi docházelo, jak složité by bylo všechno do Brna přestěhovat. Starší syn navíc hraje v Opavě fotbal, chodí tam do školy, bylo by to složité. Myslím, že takhle to má být.

Rozhodovala i finanční stránka věci?
O peníze nešlo vůbec. Musím říct, že si obrovsky vážím pana Bartoňka, který pro fotbal v Brně dělá hrozně moc. Nabídka byla férová a velmi dobrá, rozhodnutí bylo jen na mně.

Opava je pořád ve hře o postup do ligy, navíc vyhlíží pohárové finále. Hrálo roli i tohle?
Přál bych si s Opavou jít výš, ale uvidíme, jak to bude. Sezona ještě neskončila, čeká je těžký poslední krok v podobě pohárového finále. Ať už to dopadne jakkoliv, Opava bude mít ty nejvyšší cíle a z mého pohledu to neznamená, že bych to tam šel jen dohrát. Pořád si myslím, že se můžu ještě zlepšovat, na velký fotbal pořád stačím. Chtěl bych, aby to tak bylo dál a abych něco doma dokázal.

Podle médií byly ve hře i nabídky Baníku a Olomouce. Zvažoval jsi je? A co vlastně na takový zájem říkáš?
Nebudu lhát, potěšilo mě to. Ale od začátku jsem byl rozhodnutý tak, že buď zůstanu v Brně, nebo půjdu do Opavy. Nic jiného ve hře nebylo.

Informace o tvém přestupu se v médiích objevila dříve, než bylo v plánu. Nebude teď pro tebe těžší soustředit se na poslední tři kola?
S ohlášením jsme chtěli počkat na pozdější dobu. Opava ještě hraje o hodně a my v Brně ještě neměli jistotu záchrany. Chci se soustředit na poslední tři zápasy, protože ve hře jsou ještě body a je potřeba jich získat co nejvíc. Každý z nás umí počítat a víme, že záchrana je prakticky jistá, ale čeká nás Příbram a pak Plzeň a Slavia. Přeju si, aby z toho závěru měli lidi v Brně dobrý pocit. Pokud zvládneme závěr co nejlépe, vrhne to na celou sezonu zase trochu jiné světlo.

Jak budeš na roky v Brně vzpomínat?
Myslím, že z toho, co jsem v naší lize odehrál, je tohle moje nejlepší angažmá. Já se během těch pěti let těšil na každý zápas, každý trénink. Poznal jsem tu spoustu skvělých lidí a kamarádů, kteří mi zůstanou. Vždycky se sem rád přijedu na fotbal podívat. Na Brno budu vzpomínat jen v dobrém, mám to tu strašně rád. Ale všechno jednou končí.

Na který z brněnských zápasů nebo gólů budeš vzpomínat nejraději? Třeba na famózní trefu předloni na Slovácku?
Asi nejde vypíchnout jeden konkrétní zápas, já se opravdu těšil na každý trénink, zápasů mám v hlavě hodně. U gólů je to podobné. Ten na Slovácku byl možná můj nejlepší, ale dobrý pocit jsem měl i teď s Boleslaví. Já byl rád za každý gól, který jsem tu dal, a vždycky jsem si ho strašně užil.

Máš představu, kdo by tě v brněnském dresu mohl v budoucnu nahradit?
Jsem přesvědčen, že v mladých hráčích v Brně je obrovský potenciál. Ať už je to Laďa Krejčí nebo kluci, kteří jsou v juniorce a dorostu. Jsou hodně šikovní a bude záležet jen na nich. Musí se s nimi pracovat, liga je něco jiného než dorostenecká soutěž. Ale když sleduju Ladíka nebo Tondu Růska, tak vidím obrovský potenciál. Pokud budou pracovat jako doposud, dotáhnou to daleko, o to bych neměl strach.

Díky za rozhovor a ať se daří!

Více o přestupu Pavla Zavadila

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...