Lukáš Vraštil úspěšně završil bakalářské studium

Lukáš Vraštil úspěšně završil bakalářské studium

B r n o - Lukáš Vraštil vybojoval hned na prahu nové sezony jednu úspěšnou bitvu. Ne však na fotbalových trávnících, nýbrž v přednáškových sálech Vysoké školy ekonomické v Praze. Zde v pondělí úspěšně završil bakalářské studium oboru Mezinárodní obchod!

"Byla to úleva, přece jen to studium trvalo nějaké tři, čtyři roky. Vždycky jsem si říkal, že zkusím semestr a pak se uvidí. V každém zkouškovém jsem měl chuť s tím seknout, když jsem viděl, co mě čeká. Ale nakonec to vždycky nějak šlo a posouval jsem to, až teď v posledním semestru už jsem měl jen jeden předmět a bakalářku," usmíval se třiadvacetiletý stoper.

Ten začal se studiem v Praze hned po maturitě na jičínském gymnáziu. "Já ani tehdy ještě nebyl členem áčka, ani jsem moc neváhal. Bylo jasné, že musím jít někam, kde půjde studium skloubit s fotbalem, to mi doporučovali i lidé v mém okolí. Původně jsem chtěl fyzioterapii, ale to by s fotbalem asi nešlo, zvlášť když se dojíždí. A VŠE nakonec byla dobrou volbou."

Vysokoškolské studium vyžaduje i určitou dávku disciplíny. "Ty fáze, kdy jsem se na to chtěl vykašlat, jsem vždycky překonal. I díky lidem kolem, vždycky jsem měl podporu z rodiny i z klubu. Navíc jsem si tím i trochu odpočinul od fotbalu. Když máte v sezoně jeden trénink, odpoledne se plácáte a vymýšlíte, co s časem. Já měl tenhle koníček. A navíc jsem i celkem cílevědomý a skončit se školou by mi ego asi nedovolilo," pokračoval rodák z Železnice.

Ten nyní může řešit otázku, co dál. "Nikam jsem se nepřihlásil, původně jsem měl v plánu se začít učit jiné věci - hrát na klavír, francouzštinu, španělštinu, případně kytaru, kterou zatím jen tak šmrdlám. Ale už po jedné noci mi otrnulo a říkal jsem si, že můžu zkusit dodělat inženýra nebo magistra. Tím, že přijímačky už vesměs proběhly, aktuálně zbývají spíš jen soukromé školy, případně můžu nějaký čas počkat, nebo to nechat být a stát se klavíristou," smál se Vrašťa.

Podle jeho slov byl náročný zejména závěr celé studentské anabáze. "Učit jsem se začal už po konci sezony, protože mi bylo jasné, že se začátkem přípravy bude učení náročnější. Ten poslední týden byl už docela hrozný, přes den tréninky, večer učení, spát jsem šel v noci a druhý den pak byl dost rozbitý. Možná to bylo i trochu znát," vzpomínal na hektické dny. "Naštěstí je to pryč a mám to za sebou. Dík patří i trenérovi, který s tím neměl problém a pomáhal mi, v té škole viděl smysl."

Druhý týden letní přípravy už tedy Lukáš nemusí škole věnovat pozornost. "Trénujeme hodně, je to náročné, ale já si v pondělí trochu odfrkl, měl jsem zkoušku," směje se dál dobře naladěný stoper. "Musíme to absolvovat, patří to k létu. Brzy už se to přehoupne a budeme dělat víc fotbalové a taktické věci, takže to bude zase jiné," zakončil novopečený bakalář.

další články

Zápasový bulletin na utkání se Spartou B
A-tým
29.03.2024 | Martin Lísal

Zápasový bulletin na utkání se Spartou B

B r n o - V den utkání je tu samozřejmě i čerstvý zápasový bulletin, který je k přečtení online na...
U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U13) zůstávají ve finálové nadstavbě i po třech kolech...
U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U12) podlehli ve třetím utkání nadstavby na hřišti Olomouce...