Trenér Habanec před startem sezóny

Trenér Habanec před startem sezóny

B r n o - Kromě prezentace dresů a nového titulárního partnera se předsezonní tiskovka pochopitelně týkala i nadcházejících ligových bojů. V restauraci Zlatá loď na Náměstí Svobody odpovídali novinářům trenér Svatopluk Habanec a kapitán Petr Pavlík.

Kouč Habanec nejprve zhodnotil letní přípravu. "Ta měla dvě části. První objemnou, zaměřenou na sílu, kondici a vytrvalost. Moc během ní nehráváme, abychom nezvyšovali riziko zranění. Do budoucna to možná trochu poupravíme a zvolíme nějakého lehčího soupeře. Povedlo se nám nabrat to, co jsme chtěli, takže s touto částí jsem byl spokojen. Pak přišly zápasy, kde jsme mohli být spokojení jen s částí. Třeba v Kamenici proti Budějovicím jsme se měli prezentovat úplně jinak. Jde sice jen o přípravu, ale platí, že v každém utkání hrajeme za Zbrojovku a reprezentujeme ji. Na druhou stranu byl zápas poučný v tom, že některým hráčům ukázal rezervy. V posledních třech zápasech už jsme pak směřovali k utkání s Baníkem."

První část konference zakončil Habanec vyřčením předsezonních cílů. "Ve vedení jsme si řekli, že cílem je první polovina tabulky. Chceme zvednout loňské výkony a výsledky. Ta sezona byla startovací a neuspokojivá. Statisticky jsme se zlepšili, ale góly, body a postavení v tabulce, to bylo špatné. Pro hráče je to výzva." Poté již následovaly dotazy přítomných novinářů.

Jak byste zhodnotil změny v kádru?
Odešlo nám pět hráčů - Řezníček, Zavadil, Tashchy, Litsingi a Štohanzl. Přišli Kratochvíl, Koné a Pilík, což zacelilo mezery. Fortesův příchod znamenal zdvojení křídel. Škoda byl náš hráč, měl ve smlouvě výstupní klauzuli, kterou nikdo neuplatnil. Proto s ním počítáme dál, navíc jsme s ním prodloužili smlouvu o rok, tedy do roku 2019. Neurovnané vztahy nemáme, jediný problém jsem měl s jeho reakcí, když na jaře nechtěl střídat. To mu ale nemůžu úplně vyčítat, neberu to jako nějaký velký prohřešek. Vyříkali jsme si to. Michal měl minulý podzim velmi dobrý a jeho návrat zvedl konkurenci v týmu.

Jaký je Michalův aktuální stav? A jaká bude jeho role na trávníku?
Michal po návratu tři dny marodil, ale už je v tréninku a je podle mého připraven zápas doskočit. Nerad používám slovo univerzál, ale u Michala tohle platí, může hrát hrot i podhrot.

Považujete kádr za uzavřený?
Momentálně je kádr uzavřený. Ještě bych doplnil odchody Petra Rybičky a Antonína Růska na hostování. Do Znojma pak šel gólman Vlastimil Veselý s tím, že v tom tranferu máme klauzuli ohledně případného návratu.

Jak vidíte celkovou kvalitu ligy a co říkáte na velké přestupy?
Nepřísluší mi to nějak obšírněji hodnotit, každý majitel má svůj pohled. Pro ligu je to určitě dobře, zkvalitní se a může to přinést i více peněz pro menší kluby. Slavia je čitelnější, ale Sparta asi také ví, co dělá. Majitel je zodpovědný za fungování klubu a proto volí trenéra, který by podle mého soudu měl dostat důvěru alespoň dva, tři roky.

Proč byl kapitánem zvolen Petr Pavlík?
Víme, že lidé tady očekávali Honzu Poláka, ten si ale potřebuje hlídat sám sebe. Petr Pavlík má navíc dění na hřišti z pozice stopera před sebou, takže volba byla jednoduchá.

Jak vidíte nejbližšího soupeře, ostravský Baník?
Viděl jsem pár jejich zápasů, používají systém 4-4-2, který už moc týmů nepraktikuje. Mají na to ale vhodné typy, šikovné útočníky, a my se na to musíme nachystat. Nebudeme hledat žádné alibi, je zřejmé, že mají útok lepší než obranu. Některé zápasy v přípravě odehráli až nadstandardně, viz výhra 6:1 se Slováckem. Jen generálka byla špatná. Do zápasu jdeme s cílem vyhrát, žádná omluvenka neexistuje, přejeme si získat tři body.

Jaká je marodka týmu?
Zatím v pořádku, což platí pro celou přípravu, musím to zaklepat. Jen Ashiru podstoupil před sezonou operační zákrok, jinak ty absence a šrámy nepřesáhly pár dní.

Jak si zvykáte na systém 4-3-3?
Předesílám, že už potřetí došlo v přestupovém období k řadě změn a doufám, že to tak nebude dlouhodobě. Mužstvo si musí sednout a fungovat minimálně dva roky s tím, že dojde k jedné, dvěma změnám. Rekonstrukce kádru ale byla nutná. Některé věci jsou jen o sehranosti.

Který odchod vás zvlášť mrzí?
Každý měl svůj důvod. Kuba Řezníček měl vyšší ambice, navíc jsme na tom nebyli tratní. Za dva roky u nás zdvojnásobil svou tržní hodnotu. Borys Tashchy nebyl naším hráčem, jeho případné setrvání nebylo finančně příliš reálné. Pavel Zavadil se chtěl vrátit domů, Litsingiho trápily zdravotní problémy a se Štohanzlem jsme se rozhodli rozvázat smlouvu.

další články

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...
První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru Granečný
A-tým
17.04.2024 | Daniel Kinc. FOTO: Petr Nečas

První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru...

B R N O - Anglický týden vyplnili fotbalisté Zbrojovky pod vedením nových trenérů domácím soubojem...