Gól, pak galavečer. Tonda Růsek má za sebou pestrý víkend

Gól, pak galavečer. Tonda Růsek má za sebou pestrý víkend

B r n o - Zbrojovák Tonda Růsek má za sebou našlapaný víkend. V sobotu odehrál druhý poločas utkání proti Pardubicím a gólem pečetil výhru, v neděli pak na žofínském Galavečeru Grassroots přebíral cenu pro třetího nejlepšího dorostence roku 2017.

Ocitl se tak na známém místě - na stejné pozici skončil předloni mezi mladšími dorostenci. Tehdy s oceněním moc nepočítal, a letos? "Také to bylo překvapení. Nečekal jsem, že bych tam mohl být. Ale sám cítím, že tenhle rok byl celkem povedený, a jsem rád, že jsem za něj mohl být takhle oceněn," řekl osmnáctiletý útočník.

Slavnostní večer si i tentokrát užil. "V Praze jsem byl s přítelkyní. Dostal jsem spoustu gratulací, esemesek od rodiny a kamarádů a spoluhráčů."

Růskovi k ocenění jistě přispěl i solidní podzim. Na hostování ve Znojmě vstřelil pět gólů a byl nejlepším střelcem mužstva, dařilo se mu i v reprezentaci U19, se kterou postoupil do další fáze kvalifikace. V nadcházejícím roce 2018 si klade dva cíle. "Přál bych si, abychom další kvalifikaci také zvládli a postoupili na Euro. Bude to náročné, ale myslím, že tým na to máme, v posledních zápasech jsme to dokazovali. A pak samozřejmě chci bojovat o místo ve Zbrojovce a co nejvíc nakukovat do ligy. To je asi největší cíl," prozradil.

V sobotu pohotovým střelcem

O tom, že je Růsek v dobré pohodě, svědčil i moment ze závěru utkání s Pardubicemi (3:1). Ukázalo se, jak je důležité nevypustit žádný souboj - Halouskův dlouhý nákop nadělal obránci hostí problémy, Růsek toho využil a chladnokrevně skóroval. "Snažil jsem se udělat na obránce tlak, byla z toho jeho chyba. Byl jsem trochu z úhlu, takže jsem chtěl střílet na zadní tyč, trošku jsem to zvedl a spadlo to do sítě," popisoval.

Růsek nastoupil do druhé půle, ve které byla Zbrojovka v poli aktivnější, do šancí se ale paradoxně tolik nedostávala. "Přišli jsme čerství, mohli jsme je víc rozběhat, protože soupeř tolik nestřídal. Zápas byl celkově hodně o bojovnosti a o vůli, jak je na takovém povrchu obvyklé. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, měli jsme i nějaké další šance," soudí rodák z Troskotovic.

Karty jsou aktuálně rozdány jasně. Růsek bojuje o místo v sestavě s parťákem a kamarádem Ziklem, přičemž není tajemstvím, že Zbrojovka vábí ještě jednoho hrotového hráče. Partu útočníků doplňuje ještě Francis Koné, který v sobotu ještě nehrál. "Pro nás s Martinem to není nic nového, procházíme si tím od žáků," usmíval se Tonda. "Důležité je hlavně to, abychom sbírali herní praxi, ať už zůstaneme jeden nebo oba. Třeba na hostování - myslím, že to podzimní mi hodně pomohlo," uzavřel Růsek.

další články

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský
A-tým
18.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský

B r n o - Součástí včerejšího zápasového programu byl i rozhovor s Peterem Štepanovským, hrajícím...
VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...