Sedlák před Slavií: Do utkání jdeme s čistou hlavou

Sedlák před Slavií: Do utkání jdeme s čistou hlavou

B r n o - Když se Jan Sedlák vracel v létě z hostování v Karviné, proběhlo to trochu ve stínu hektických změn v kádru. Zdánlivě nenápadný záložník se ale do sestavy navzdory zranění prokousal.

V posledních čtyřech utkáních nechyběl ani vteřinu, letos tak výrazně navýšil stou prvoligovou bilanci - do tohoto ročníku měl na kontě jedinou minutu z předloňského zápasu s Příbramí. "Věděl jsem před sezonou, do čeho jdu, jaká jména tu jsou a že konkurence na mém postu je docela vysoká. Mým cílem bylo zabojovat o místo, nic nevzdávat dopředu a nechat to na trenérovi," prozrazuje skromný Zbrojovák, který to ostatně podobně má i s fotbalovými sny. "Cíle si moc nedávám, soustředím se na to, co je. Jsem vždycky připravený udělat vše, co je v mých silách, uvidíme, nač to bude stačit."

Při letním příchodu Honzu navíc zbrzdila únavová zlomenina, kterou si přinesl z Karviné. Původní prognózy hovořily o tom, že se do hry zapojí až v průběhu podzimu. "V Karviné mi nejdřív diagnostikovali něco jiného, až tady mi pak doktor řekl, že je to únavová zlomenina. Dostal jsem berle, nařízený klid, léčba pak šla maximálně rychle. Jsem za to rád," povídá Sedlák, který díky odložení zápasu se Slavií stihl nakonec už začátek soutěže.

Ve Zbrojovce Sedlák působí od roku 2010, předtím hrál za Blansko a rodný Lipovec. "Dva roky jsem hrál za juniorku, pak přišlo hostování v Karviné. Byl to skvělý rok, moc mi to pomohlo a řadím ho zatím asi nejvýš, vybojovali jsme ligu. Trenér mi dával příležitost, nebýt zranění, odehrál jsem celou sezonu, byl jsem maximálně spokojený," vzpomíná borec, který brzy oslaví dvaadvacáté narozeniny. V Karviné se potkal i se současným spoluhráčem Jovanovićem. "Dokonce jsme spolu bydleli. I teď v kabině sedíme vedle sebe, rozumíme si. Nemám ale problém s nikým."

V sestavě jsem spíše na bránění

Teď tedy Jan válí v nejvyšší soutěži, a to na postu defenzivního záložníka. "Je to moje pozice, sedí mi to. V Karviné jsem zaskakoval na stoperu, ale dlouhodobě by mě to nijak nelákalo," usmál se. Poslední zápasy vedle něj naskočil ještě o pět let mladší Ladislav Krejčí, problém to ale žádný nebyl. "Zvykli jsme si na sebe hodně rychle. Trenér nám věřil, dal nás proti Spartě oba a my se snažili odvést maximum. Já tam jsem spíše na bránění, pomáhám stoperům, sbírám odražené míče. Měl bych hrát jednoduše, vybojovat míč a konstruktivně odevzdat," přibližuje Sedlák.

Rozhodně to však neznamená, že by neuměl zaútočit. Naposledy to předvedl v Jablonci vtipnou přihrávkou na Lojzíka Hyčku. "Viděl jsem Lojzu i to, že se míč k němu může dostat. Kdyby stoper vystoupil, asi by to měl, ale on zrovna začal couvat a otevřel se tak prostor. Škoda jen, že z toho nebyl gól," vyprávěl.

Dnes tedy čeká na Zbrojovku rozjetá Slavia. "Viděl jsem jejich zápasy, snažím se sledovat celou ligu, ještě nás samozřejmě čeká video a rozbor (rozhovor proběhl před úterním tréninkem - pozn. red.) Mají formu, čtyřikrát vyhráli a nedostali ani gól, budou si věřit. Ale my do toho půjdeme s vědomím, že poslední dva zápasy se nám podařily také. S čistou hlavou. Chceme se ukázat divákům, kterých přijde hodně, a věříme, že zápas zvládneme," zakončil Sedlák.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...