VIDEO: Zbrojováci dnes absolvovali první společný trénink

VIDEO: Zbrojováci dnes absolvovali první společný trénink

B r n o - Hráči Zbrojovky se dnes po kondičních testech sešli k prvnímu společnému tréninku zimní přípravy. Dopoledne strávili v hale a v posilovně, odpoledne za hustého sněžení na umělce. Nechyběla ani dvojice testovaných hráčů.

Na levém kraji se ve hře na dvě brány proháněl někdejší slovenský reprezentant a hráč Trenčína, Slovanu či Den Haagu Filip Lukšík, ve druhém týmu létal podél postranní čáry jednadvacetiletý Řek Dimitrios Popovic. Podrobné profily obou testovaných hráčů naleznete na konci článku.

Podle ideálního scénáře už se na tréninku měla hlásit i jedna z posil. "Jeden hráč už je hodně blízko, snad už zítra nebo pozítří jeho jméno budeme moci zveřejnit," věří Habanec, že se administrativní záležitosti podaří dotáhnout. "Rádi bychom byli konkrétnější, ale platí, že dnes je boj s manažery a kluby až agresivní. V minulosti to bylo o dobrém slovu, domluvili se majitelé, dnes to tolik neplatí. Každá hodina znamená nějaký posun," doplnil kouč. Potvrdil také, že shání prioritně hráče do obrany a na kraj hřiště.

Celkem by rád v kádru přivítal tři hráče. "Chtěli jsme tým doplnit o čtyři hráče do základu, jednoho (Ashirua) jsme získali s předstihem. Jednání jsou složitá, je potřeba osobní kontakt, naježděné kilometry a provolané minuty nepočítáme. Věřím, že v dohledné době nám tu přistanou jména zajímavá pro kabinu i pro hřiště. Vždycky jsem říkal, že jsem chemik a na chemii v kabině hodně trvám, takže nechceme dělat žádnou akci šok bez nějakého důrazu na charakterové vlastnosti hráče. Pokud by to měl být super fotbalista, který by rozložil kabinu, nechceme ho. Chceme hráče, kteří by nám nejen pomohli, ale měli i nějakou vizi směrem dál."

Co se zmíněných hráčů na zkoušku týče, jedná se o rychlostní typy. "Jeden je mladší, druhý zkušenější. Ti hráči dostanou prostor teď, když je na to ideální čas. Chtěli jsme je vidět co nejdřív. Obecně platí, že takových zkoušek bude daleko více, protože nic vám nenahradí možnost vidět hráče naživo, jak pracují," řekl Habanec na adresu dvou testovaných borců.

Na tréninku nechyběli Rybička s Halouskou, pod dohledem kondičního trenéra se chystal Martin Fenin. "Martin je v zatížení, aktuálně se mu ozvalo dříve operované rameno. Jestli celou přípravu absolvuje nebo ne, to záleží na jeho zdravotním stavu, jak na tom bude kondičně a herně. Z domova se vrací také Litsingi, který tu má smlouvu do konce ledna. To, jak pracuje a bude pracovat, nám odpoví na otázku, jestli s námi bude pokračovat dál."

Měsíc v tuzemsku, pak Turecko

Jinak se formát přípravy příliš neliší od předchozích let. "V zásadě nás čeká dopoledne vždy 45 minut posilovna a 45 minut hala, konkrétně hry a přihrávkový dril. Odpoledne pak herní trénink na umělce. To samé bude zítra, v sobotu nás čeká dlouhý trénink a utkání s Pardubicemi, do kterého nastoupí kombinovaná sestava," prozradil Habanec.

"První část programu absolvujeme v našich podmínkách, poté nás čeká soustředění v Turecku, od 1. do 11. února. Oproti minulým rokům měníme hotel a také dopravu, letíme bez přestupu v Istanbulu. Ten první měsíc budou objemy nejvyšší. Nezaznamenali jsme žádný nárůst kil ani tuků, ještě si vyhodnocujeme výsledky kondičních testů, ale doufám, že ani tam nedošlo k propadu," pokračoval kouč.

Vysvětlil také, proč proti Pardubicím nevyběhne nejsilnější možná sestava. "Potřebujeme vidět testované hráče, plus ty, kteří toho neodehráli tolik, a navrátilce z hostování. Budeme to ještě řešit zítra, ale už v létě jsem deklaroval, že nerad hrávám zápasy prvních čtrnáct dnů přípravy, kdy je riziko zranění nejvyšší. Tomu bych chtěl předejít."

Jízdní řád přípravy už se pozvolna zaplňuje. Prvním soupeřem v Turecku bude s nejvyšší pravděpodobností čtvrtý tým ruské ligy Terek Groznyj, druhým pak FC Tosno - druhý celek druhé nejvyšší soutěže, který míří za postupem mezi elitu. V jednání je tak už jen soupeř pro generálku.

Profily testovaných hráčů

Filip Lukšík (3. února 1985) je rodákem z Banské Bystrice, ve své kariéře vystřídal řadu působišť – hrál například za nizozemský Den Haag, v Polsku, ve Slovanu Bratislava. Naposledy působil v nižších německých soutěžích. Nakoukl i do slovenské reprezentace, za níž odehrál dvě utkání.

Dimitrios Popovic (11. února 1995) se přes mládeženické týmy PAOK Soluň propracoval až do prvního mužstva. V dalších letech hostoval v Řecku a na Kypru, působil také v mládežnických reprezentacích a dotáhl to až do reprezentační dvacítky. Od léta 2016 působil v německém Mannheimu.

Fotogalerie

Všechny fotografie

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...