Dařilo se nám předvádět dominantní fotbal, říká po sezoně šéftrenér dorostu Šustr

Dařilo se nám předvádět dominantní fotbal, říká po sezoně šéftrenér dorostu Šustr

B r n o - Starší dorostenci Zbrojovky mají za sebou sezonu, na kterou se bude dlouho vzpomínat. Prakticky od prvního kola se usadili na první pozici, cenný titul jim nakonec unikl o pouhé dva body. Za uplynulým ročníkem se s námi ohlédl i trenér "devatenáctky" a šéftrenér dorostu Pavel Šustr.

Ten je kromě svých funkcí ve Zbrojovce také asistentem kouče Kotala u reprezentace U16 (od nové sezony U17). Jejich svěřence tedy v nadcházející sezoně čeká kvalifikace o evropský šampionát.

Léto je období dovolených, platí to i pro Pavla Šustra?
Na to, abych vyjel na týden k moři, to upřímně není (úsměv). Jako každý rok se po konci sezony posouvají hráči, mám na starosti organizační věci, je toho poměrně dost. Porad na tohle téma jsme měli celou řadu, i s ohledem na to, že do klubu přišel nový sportovní manažer Tomáš Požár, který se potřeboval seznámit s prostředím.

Lze ty hráčské přesuny konkretizovat?
Někteří kluci z ročníku 1999 nastoupili rovnou do áčka, zbylí do juniorky. Myslím, že se nám to povedlo nastavit tak, aby byl u všech zachován fotbalový růst. Postupně se bude řešit, co dál - pro někoho přijde v úvahu hostování ve druhé, třetí lize. Co se týče nových hráčů v devatenáctce, máme ten proces nastavený tak, že týmy U19 a U18 trénují pod mým vedením spolu. To pro nás znamená možnost se dokonale seznámit a připravit hráče na to, co je do dalšího roku čeká. A jako šéftrenér dorostu samozřejmě řeším i přesuny z žáků do týmu U16.

Přejděme nyní k uplynulé sezoně. Tři dorostenecké týmy skončily třetí, z toho dva v celostátní lize. Zbylému utekl bronz o bod. Jak jste spokojení s výsledky a jak s předváděnou hrou?
Ono to jde ruku v ruce. Kvalitní a dominantní výkony většinou přinášejí i výsledky. Dívá se na to hezky, naše týmy jsou na předních přičkách, ale jako důležitější vnímám styl, jakým se prezentujeme. Že hrajeme dominantní fotbal, chceme mít převahu ve vytváření příležitostí a držení míče, což se nám daří. Předvádíme fotbal, který se učíme. Dá se říct, že jsem spokojený - i s tím, jak se hráči ročníku 1999 prosazují do reprezentace a že jsou schopní jít do dospělého fotbalu. Tři hráči nastupovali pravidelně už v minulé sezoně, do přípravy pak naskočili další. To je výsledek a hodnocení naší práce.

Konkrétně devatenáctce uteklo o dva body ceněné první místo. Mrzí to hodně - i s ohledem na to, že po většinu sezony jste byli první?
S odstupem si můžeme v klidu říct, že se nám nepodařilo zvládnout zápasy, které jsme měli dobře rozehrané a v nichž jsme dominovali. Doma s Pardubicemi, v Opavě, v Karviné, ve Zlíně. To byly zlomové zápasy, kdy nám chyběl kousíček k výhře a kde jsme mohli ty dva scházející body nasbírat. Proto jsme neskončili první. Na druhou stranu je potěšující, že jsme ve všech zápasech dominovali, třeba i se Spartou, navzdory prohře 1:3. Možná nám chyběl kousek štěstí, v některých fázích zase dominantnější střelec, jakým byl na podzim Martin Zikl. Nad tím ale nemá smysl spekulovat, důležité je, že jsme si zachovali naši cestu a chtěli se prosadit naší hrou bez nějakého taktizování, i když jsme hráli o titul.

Za všechny zápasy se mi vybaví asi ten domácí s Hradcem, v němž soupeř zahrával za stavu 2:2 v nastavení rohový kop. Rozehrál jej nakrátko, tvým svěřencům se ale povedlo vybojovat míč a rozhodnout. Je právě tohle cesta, kterou chcete jít?
Celkově u mládeže pracujeme na tom, abychom každý zápas dominovali a každý zápas chtěli vyhrát. Kvůli tomu se fotbal hraje. Kluci si zatím šli a dokázali to, nešlo jenom o tenhle zápas. Svědčilo to o tom, že jsme dobře připravení a do poslední chvíle věříme, že jsme schopní zápas zlomit.

Předpokládám, že nyní se zájmem sleduješ i přípravu prvního mužstva, i s ohledem na výše zmíněné přesuny hráčů?
To je každý rok stejné, su v první řadě Zbrojovák. Ale samozřejmě tím, že se v kádru objevuje víc a víc našich odchovanců, je to pro mě příjemnější. Mým soukromým cílem je to, abychom se přiblížili situaci, která byla za nás. Tehdy byla v kádru převaha odchovanců a tým se jen doplnil hráči odjinud. Když se podíváme na aktuální tým, už je v něm celá řada odchovanců - kromě těch nejmladších ještě Kuba Šural, bratři Vintrové, Honza Sedlák, Milan Lutonský a další. Se všemi jsem měl možnost se na jejich cestě potkat. Člověk se pak na ten tým dívá jinak, protože vidí kluky, které zná osobně a má k nim vztah.

Kdy poprvé se v létě sejde nový tým U19?
Na konci tohoto týdne. V pátek a sobotu nás čekají testy, v úterý příští týden pak vyrážíme k prvnímu utkání do Trenčína.

Poslední otázka míří k reprezentaci, jaký je její nejbližší program?
Na začátku června jsme sehráli dvojzápas s Běloruskem, nejbližší akcí teď bude první srpnový týden turnaj Telki Cup v Maďarsku. Na něm už by se měl formovat tým U17 pro nadcházející sezonu a kvalifikaci o evropský šampionát.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský
A-tým
18.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský

B r n o - Součástí včerejšího zápasového programu byl i rozhovor s Peterem Štepanovským, hrajícím...
VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...