Obrovská euforie, vzpomíná Štepanovský na slavný gól proti AS Řím

Obrovská euforie, vzpomíná Štepanovský na slavný gól proti AS Řím

B r n o - Třicetiletý Peter Štepanovský má za sebou poměrně pestrou kariéru. Vyhrál slovenskou ligu i pohár, důležitým gólem vyřadil AS Řím, mimo to ale pozvedl nad hlavu i trofej pro vítěze arménské ligy. O tom všem jsme si povídali v prvním rozhovoru.

Peter, jak se urodil tvůj přestup do Brna? Měl jsi i jiné nabídky?
Měl jsem nějaké nabídky ze Slovenska a Polska. Brno ale bylo konkrétní a domluvili jsme se rychle. Klub má jméno a jasně daný cíl v podobě návratu do první ligy.

Znáš někoho ze současného kádru blíž, a konzultoval jsi s ním případně přestup?
Ze Senice znám Holuba (Petra Pavlíka – pozn. red.), nějakou dobu jsme spolu hráli. Z Karviné pak Pavla Eismanna. Tomu jsem volal a ptal jsem se ho, co a jak. S Holubem jsem se vlastně potkal až tady před kabinou, povykládali jsme si (úsměv).

Máš za sebou první rok v české lize, jak jej hodnotíš?
Abych byl upřímný, nebyl to nic moc rok. Čekal jsem to lepší, doufal jsem, že dám nějaké góly. To se nepovedlo, z toho jsem smutný. Zkrátka mi to nesedlo.

Je potěšující, že alespoň z týmového hlediska ti sezona skončila nakonec dobře? Karviná se v poslendím kole zachránila.
Nervy to opravdu byly do posledního kola. Tlak byl i shora, tři dny před zápasem došlo k výměně trenéra. Nakonec se nám podařilo vyhrát a ligu zachránit, což byla teprve druhá výhra na jaře. Měli jsme tam zápasy, které jsme sehráli dobře, ale nedali gól a třeba hloupě inkasovali. To nás sráželo.

Na druhou stranu se vám to vynahradilo během utkání v Brně.
To byl opačný případ (úsměv). Brno mělo opravdu hodně šancí a měli jsme velké štěstí. Já v tom zápase nehrál, zasáhl jsem jen do podzimního utkání. Tehdy jsem poprvé nenaskočil do základní sestavy a šel na hřiště až v průběhu hry, trenér udělal několik změn. A přineslo to úspěch, vyhráli jsme.

Máš v plánu shánět si bydlení, nebo budeš dojíždět z rodné Skalice?
Patřím k lidem, kteří neradi dojíždějí, proto si určitě budu něco intenzivně hledat a začnu co nejdřív. I když to teď mám ze Skalice blíž, než do Karviné (úsměv).

A to platí i nářečně, ne?
Je to tak, naše záhorské nářečí má k češtině docela blízko. Navíc vím, že fanoušci Slovanu, kde jsem dlouho hrál a začínal s dospělým fotbalem, mají s Brnem družbu.

Měl jsi v mládí i jiné možnosti, než jít do Slovanu? A komu se u vás doma vlastně fandilo?
Začínal jsem ve Skalici, v dorostu jsem pak přešel do Slovanu a zde jsem strávil osm let. Jako malý jsem chodil na Trnavu, tam tehdy fotbal sledovaly vysoké návštěvy. Ale když přišla nabídka ze Slovanu, příliš jsem neváhal. Moji známí to ale mají tak, že fandí tomu klubu, kde zrovna hraju. Takže teď budou fandit Zbrojovce (úsměv).

Co se týče osmi let ve Slovanu, asi nejvýše ční tvůj gól proti AS Řím. Na to se asi nedá zapomenout, že?
Byla to obrovská euforie. V tu chvíli jsme byli přesvědčení, že postup ubráníme. Do konce chybělo pár minut a domácí museli dát dva góly. Hráli jsme z bloku a opravdu to vyšlo. Odměnou bylo dalších šest zápasů s Paříží, Salzburgem a Bilbaem. Moc bodů jsme neuhráli, ale zážitky to byly nezapomenutelné.

Blesklo ti hlavou, že tohle zkrátka musíš proměnit?
Vybavím si, že v prvním utkání doma jsem nemohl pro zranění hrát, v tom druhém jsem ještě nebyl stoprocentně fit a nemohl střílet nártem. Proto jsem to trefil placírkou, ale říkal jsem si v ten moment, že to zkrátka musí být gól.

Kromě angažmá na Slovensku jsi krátce působil i v Arménii. Jaké to tam po fotbalové stránce bylo?
Byla to zajímavá zkušenost, vyhráli jsme tam ligu. Byl to jediný titul v historii klubu. V tamní lize nastupovali kvalitní hráči, ale moc jim nešla pod vousy taktika. Co sleduju na internetu, v tomto ohledu se to zlepšuje. A dělá se i víc pro fanoušky, tehdy tam moc lidí na fotbal nechodilo.

A co mimofotbalový život?
Bydlel jsem přímo v Jerevanu, což je hezké a moderní město. A právě z Jerevanu je snad osm z deseti klubů, takže ven z města jsem se dostal asi dvakrát. Tam už to nebylo nic moc (úsměv).

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...