VIDEO: Trenér Šustr před utkáním se Sokolovem

VIDEO: Trenér Šustr před utkáním se Sokolovem

B r n o - Šestnáct dní trvající čekání v neděli skončí - Zbrojovka vyběhne od 18 hodin opět k soutěžnímu utkání. Na Srbské hostí Sokolov a trenér Šustr před duelem věří, že jeho svěřenci zúročí vše, co v reprezentační přestávce natrénovali.

A nebylo toho málo. "V pauze jsme se věnovali jen tréninkovému procesu, stále se jedná o základní principy - získávání míčů, napadání, herní projev týmu. Proces byl vyvážený, část cyklu věnujeme ofenzivě, část defenzivě, nic neupřednostňujeme," řekl kouč, který v sobotu oslavil čtyřiačtyřicáté narozeniny a nad dárkem, který by si přál, neváhal pochopitelně ani vteřinu: "Jednoznačně vítězství. Čtrnáct dní se připravujeme na to, že zápas musíme zvládnout a chceme v něm podat dobrý výkon."

Realizační tým nakonec nesáhl k možnosti sehrát v pauze přípravný duel. "Důvodů pro takové rozhodnutí je vždycky víc. Možnosti byly, nabízel se třeba zápas s Baníkem, ale ten by byl sám o sobě složitý v organizaci, proto jsme se rozhodli se věnovat jen tréninkovému procesu a s tím spojeným akcím, jako bylo darování krve či Den otevřených dveří," připomněl Šustr, že Zbrojováci absolvovali v pauze i několik klubových akcí. To vše s vítanou tříbodovou vzpruhou ze Znojma. "Ale neznamená to, že bychom se uspokojili a uklidnili. Klidný budu, když budeme na konci sezóny první, tohle byl pořád jen dílčí výsledek, byť jsem jej hodnotil pozitivně."

Co se týče kádru, má jej kouč k dispozici takřka kompletní. Jen Škoda trénuje individuálně a Vraštila nepustí do hry žluté karty. "Uzdravil se ale Kuba Šural, na ten post máme hráče. Trénuje i Růsek, který musel ze zdravotních důvodů vynechat reprezentační sraz. Plně připraven je Ashiru," vypočítával Šustr. Naopak dlouhodobě mimo hru je další reprezentant Chyla, který si poranil v utkání juniorky kolenní vazy, čeká jej operace dlouhá pauza v řádu měsíců.

Změna trenéra u soupeře? Bereme ji jako realitu

K dispozici už bude i Krejčí, kterému vypršel jednozápasový trest. "Zaměřujeme se i na to, aby hráči byli disciplinovaní, nedopouštěli se hloupých faulů. Snažím se, aby hráči vnímali sami zodpovědnost za svoje chování, protože na hřišti už já jejich chování jen těžko ovlivním. Hráč ví, že když udělá něco, co neměl, může přijít trest. Karta, vystřídání, stopka, sankce dle interního disciplinárního řádu. Laďa hrát může, potrestán už byl, záležet bude jen na něm. Udělal takovou věc, ale dveře si tím nezavřel, pořád je to mladý kluk. Vzpomeňme si my, co jsme dělali v devatenácti letech," usmál se Šustr.

Zbrojovka v úvodu sezóny branky houfně střílela i dostávala, nyní se situace poněkud otočila. Obrana inkasovala naposledy v Pardubicích, i střelba je ale utlumená. V ofenzivě by týmu mohl pomoci zmíněný Ashiru. "Je to hráč, který má jiné věci, než naši hráči. Je netkutečně dynamický, umí jeden na jednoho, má výbornou střelu. Na druhou stranu má rezervy v taktickém pojetí hry. Jsem na něj zvědavý, jak se dokáže prosadit. Je to spíš brejkový hráč, potřebuje prostor, ale i při kombinační hře může být tím, kdo dokáže pevnou obranu soupeře rozhýbat," přemítá Šustr.

A právě pevná obrana je to, čemu Zbrojovka většinou ve druhé lize čelí. Nejbližší soupeř ze Sokolova hrál v úvodu sezóny odvážný fotbal, po minulém duelu nicméně u týmu skončil kouč Horváth. "Předpokládám, že si to s námi nepřijedou rozdat na férovku, ale pokud ano, budeme i na to připraveni. Změna trenéra je může nakopnout i nemusí, bereme to zkrátka jako realitu. Jak se s tím popasují, to je věc Sokolova, my se zaměřujeme spíše na to, co budeme dělat my."

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...