Šustr po Vlašimi: Realita je jasná, na jaře nás čeká válka

Šustr po Vlašimi: Realita je jasná, na jaře nás čeká válka

B r n o - Na samotný závěr už tak dost nepovedeného roku 2018 přišla hořká domácí prohra s Vlašimí. Zklamaný byl i trenér Zbrojovky Pavel Šustr, který se při hodnocení zápasu i podzimu rozhodně neschovával za fráze.

Nejprve Šustr hovořil o samotném utkání, jemuž dal ráz dvojí gólový úder soupeře. "Už jsem se na obě situace stihl v rychlosti podívat na videu. Nemyslím, že by to pramenilo z nekoncentrovanosti, spíše z nedodržení principů, o kterých stále hovoříme. Oba góly v tom byly podobné - ztratíme míč a chceme to zbytečně zbrkle řešit místo toho, abychom se stáhli. Pak se objevují díry, které jsme nebyli schopni zatáhnout."

Zbrojovka poté postupně přidávala tempo - zahrávala roh za rohem, o kontaktní gól se postaral Štepanovský. Ve druhé půli zhruba po hodině hy dusila soupeře dlouhé minuty kolem šestnáctky, pak ale tlak postupně uvadl a změnil se v křeč. "Změnili jsme rozestavení na 3-5-2, útok podpořil Škoda. Nedařila se nám ale kombinace, takže jsme si nevytvořili potřebné množství opravdu tutových šancí a ty vytvořené jsme nedokázali proměnit. Ve vápně mi pořád chybí důraz. Je to o tom, že se rozběhnete, trefíte náběh, hráče přervete, zahodíte. A jste odměněni, míč vám přistane na nohu nebo na hlavu a dáte branku. V těch situacích musíme být důraznější."

Konec, prohra. Druhá v řadě, místo šesti bodů nula - a hrozivá ztráta na čelo tabulky. "Jestli mne to mrzí? Spíš mě to vytočilo do extrému. Zbrojovka není hodna prohrávat takové zápasy, a už vůbec ne doma," zvýšil Šustr hlas. "Nejsu naštvaný na hráče, ale i na sebe. Přemýšlím, co jsme měli udělat jinak, neházím to jen na ně. Jsme tým. Naštvaný tak su hlavně na sebe. Realita je teď jasná - ztráta je velká, my máme tři měsíce na přípravu a pak musíme vyhrát všechno. Jiná cesta není. Nemůžeme hodit za hlavu postup a říct, že na to kašleme. Čeká nás válka, jestli se to podaří, budeme slavní. A jestli ne, tak si pak můžeme vyhodnotit, co jsme udělali špatně."

To už Šustr plynule přecházel k hodnocení podzimu. Pod jeho taktovkou se Brňané nejprve zvedli, ony dva poslední zápasy ale znamenaly další tvrdou ránu. "Některé věci se výrazně změnily, jiné se měnily pomaleji. Chybí nám zmíněný důraz, rychlejší přechod do útoku, víc hráčů do vápna. A mé hodnocení? S výsledky nejsu spokojený vůbec, a s obrazem hry na hřišti tak padesát na padesát. Tvář týmu se změnila, ale pořád je to běh na dlouhou trať."

Nezbytně také po utkání zazněla otázka na pohyby v kádru. "Nechcu teď pár minut po utkání mluvit za vedení, ale hráče vytipované máme. Když přijdou, budou to posily. Když ne, porveme se s tím, co máme. Ti hráči tu jsou a je mým úkolem z nich vydolovat to nejvíc, co půjde. Speciálně se zastavím u mladých. V klubu dostávají poměrně dost příležitostí, navíc mají trenéra, který je zná. Budou muset ve všem hodně přidat, aby se z nich stali ligoví hráči. To se týká všech - Dana Jambora, Dominika Kříže, Ladi Krejčího, Martina Zikla. Snad Tonda Růsek snese přísnější měřítko. Budou muset přidat, makat každý den, cesta na vrchol je hodně dlouhá a to si musejí uvědomit. Samo to nikdy nepřijde," varoval Šustr.

Sám přiznal, že jako trenér nepatří vyloženě mezi dráby. "Nestojím jim za zády s bičem v ruce, to dlouhodobě k ničemu nevede. Uznávám tréninkový proces, rozvoj hráče. Podmínky mají od klubu i nás trenérů nastavené, je to na nich. Buď to budou akceptovat, nebo ne - a pak nebudou hrát. A nesmějí se zlobit a urazit, že půjdou na hostování, otrkat se v dospělém fotbale," pokračoval kouč.

Tázán byl také na to, jak se on sám dokáže po prohře odreagovat. "Speciálně teď mě čeká úklid zahrady a otloukání kachliček, přijde mi obkladač. Ale upřímně - nemám to tak, že bych se někam chodil odreagovat. Nemám šanci - možná kdybychom byli první o deset bodů. Mám tu rozdělanou práci, čeká nás příprava. Dva týdny budeme trénovat, rozebereme si kádr, čekají nás pohovory. Kdo na co má, kdo co potřebuje zlepšit, kam se může posunout. Na jaře nás čeká válka, která bude bolet," slíbil Šustr. "Pořád si myslím, že máme tým, který by měl být schopen hrát o první místo. Ale musíme ho tam dotlačit. Já ho tam musím dotlačit."

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...