Šimon Šumbera: Zklidnil jsem se na hřišti i v životě

Šimon Šumbera: Zklidnil jsem se na hřišti i v životě

M a l t a - Pro Šimona Šumberu byl včerejší den pekelně dlouhý, Probudil se ve tři ráno v Třinci, večer uléhal v 1600 kilometrů vzdáleném hotelu San Antonio na Maltě. Plný dojmů z nového angažmá.

Šimon přicestoval za Zbrojovkou o den později, přišel tak o utkání s Táborskem a absolvoval až odpolední trénink v posilovně. A také první rozhovor.

Šimone, prozradíš, jak rychle se tvůj transfer urodil a kdy jsi zjistil, že se o tebe Brno zajímá?
Dozvěděl jsem se to ve středu, žádné náznaky jsem předtím neměl, to spíš z jiných klubů. Předtím to řešily kluby, večer mi volal agent, volalo mi Brno a volal mi Třinec (smích). Já neváhal ani chvilku. Všechno se hned vyřešilo, za to musím všem zainteresovaným poděkovat.

Zbrojovka se netají tím, že touží po návratu do nejvyšší soutěže. Lákají tě tyto ambice?
Brno má vyšší ambice, špičkové zázemí, historii, zkrátka všechno. Těším se na to. A věřím, že jsme schopní se porvat o ten cíl, který všichni máme a který si přejeme. Jsem zároveň vděčný Třinci za to, že vše proběhlo takhle bez problémů, na dobré bázi. Karel Kula mi zavolal, jestli souhlasím, a řekl, že je rád, že je o nás zájem. Vždycky říká, ať hrajeme tak, aby o nás zájem byl. Doufám, že to bude prospěšné pro všechny strany.

S radostmi jsou spojené i starosti, co třeba bydlení? Jak jsi to měl vyřešené v Třinci a jak to plánuješ v Brně?
Pocházím z malé vesnice u Kroměříže. Když to vezmu zkratkou, mám to do Brna šedesát kilometrů. Už tam ale nežiju, bydlím tam, kde hraju. V Brně, ve Znojmě, v Třinci, a teď zase budu v Brně.

Takže probíhá intenzivní průzkum nabídky realitních kanceláří?
Hledám, hledám. Musím, protože k poslednímu lednu vyklízím byt v Třinci. Kdyby Malta byla o něco později, nezlobil bych se (smích). Ale mám na to pět dní, snad to zvládnu. V nejhorším budou holky pár dní u rodičů. Najít vhodný byt za přijatelnou cenu není úplně snadné, poohlížím se i po okolí Brna. Třeba Kuřim, kde je hned za barákem příroda, les, pro rodinu ideální a do Brna to přitom není daleko.

Prozradíš fanouškům o holkách něco bližšího?
Mám přítelkyni a devítiměsíční dceru Valérii. Takže ještě nechodí, ale už upaluje po čtyřech, stěhování s ní by rozhodně nebylo nudné.

Co se týče změny prostředí, v létě jsi o tom neuvažoval? Přece jen devět gólů ve druhé lize, to už je solidní vizitka.
Já po minulé sezóně prodlužoval smlouvu v Třinci. Sice to bylo po sezóně, v níž jsem dal devět gólů, ale na věci jsem už tehdy pohlížel jinak. Malá byla na cestě, v květnu se měla narodit, nemohl jsem říct přítelkyni: sorry, nemáme kde bydlet s dvouměsíčním dítětem. Takže jsem ani jiné varianty tehdy neřešil.

Cítíš sám na sobě, jak hodně ses za ty roky změnil? Nejen fotbalově, ale i osobnostně?
Stoprocentně. Když jsem přišel do Brna, byl jsem nezkušený, mladý. Člověk stárne, začne přemýšlet jinak. Co umí, co neumí. Přece jen to hrozně rychle utíká, najednou je mi 28. Pořád jsem ale věřil, že fotbalově ještě můžu něčeho dosáhnout, navíc jsem se zklidnil na hřišti i v životě. Po narození dcery se dívám na všechno jinak. Absolutně první je rodina, zázemí pro ni, tomu patří moje první myšlenky. Dítě udělá hrozně moc. Člověk začne řešit jen ty opravdu důležité věci.

Přejděme k fotbalu. Ve Zbrojovce je s tebou počítáno jako s variantou spíše pro levou stranu hřiště, zahrát umíš i na středu a navíc dovedeš kopnout standardky. Je to velká výhoda pro boj o místo v sestavě?
Su levák, mohu nastupovat na kraji i jako střeďák. Ve Znojmě jsem hrál rok a půl uprostřed, pak přišla výměna do Třince. V každém klubu jsem odehrál všechno, s tím můžu být spokojený. Trenéři vědí, že mě mohou využít na kraji i ve středu, na více postech v ofenzívě. I k těm standardkám se jako levák celkem dostávám, kopu je od dorostu.

Máš za sebou dvě gólově vydařené sezóny, fanoušci si možná ještě vzpomenou, že se ti střelecky vedlo i na tehdejší brněnské farmě v Líšni. Čím si vysvětluješ, že se ti v těchto obdobích tak dařilo?
Sedlo si to, ve Znojmě i v Třinci. Vždycky to bylo tak, že na sebe strhával pozornost útočník, ať už Juřena, nebo Žondra. Já pak měl pozornosti míň a prostoru víc, toho jsem využíval.

Letos se ti na podzim tolik nevedlo, gól přišel jediný. A to proti Brnu. Už ti to někdo nadhodil?
Zatím mi to nikdo nepřipomínal, ale nebyl ani prostor, před chvilkou jsem dojel (smích). Tak to zkrátka je, před rokem jsem dal devět gólů, letos jeden. Tehdy mi do brány padlo všechno, ani to nemusely být obří šance, naopak letos jsem dvakrát třikrát střílel z malého vápna a gólman to chytil. Tak jsem zkrátka práskl do míče a z 25 metrů to padlo do brány. Shodou okolností proti Brnu, což jinak ani nemohlo dopadnout, protože bývalým klubům góly celkem dávám. Navíc jsem dva zápasy předtím vyměnil kopačky, ty staré už byly vystřílené (smích).

Koho z kádru si ještě pamatuješ?
Znám Sedla, Šuryho, s Laďou Krejčím jsem se potkával na individuálních trénincích. Ve Znojmě jsem se potkal s Haluzem, Barta znám ještě ze Zlína a taky byl půl roku ve Znojmě. Martin Doležal tehdy chytal, ještě Škoďák tu byl. A pak znám Meggyho z televize a Eisiho jako soupeře. Z realizáku zůstal kustod Jura Havlíček, pak ty, doktor Šimon Ondruš, a to je asi všechno.

Na pokoji bydlíš s Davidem Juráskem, už jste se stihli alespoň krátce pobavit a představit?
Sledoval jsem web Zbrojovky, měl jsem docela přehled, takže jsem věděl, že je to hráč dorostu a že je psaný mezi těmi, kdo na soustředění pojede. Bylo mi jasné, že někdo lichý bude sám a že budu bydlet s ním. Je tu nejmladší a taky se rozkoukává, tak jsme v tom dva. Zeptal jsem se ho po příchodu na ročník a i podle toho vidím, že opravdu stárnu (smích).

A jak se ti zamlouvá prostředí na Maltě?
Nikdy jsem tu nebyl, zatím jsem ostrov pozoroval hlavně z oken, ale moc se mi líbí, je pěkný. Jen kdyby mi došlo, že je to bývalá britská kolonie, vzal bych si adaptéry, doma jich mám dost.

Předpokládám, že po shonu posledních dní si večer rád užiješ chvilku klidu, pokud to půjde. Kdy jsi vlastně vstával?
Byl to docela dlouhý den, ráno jsem vstal ve tři, dojel do Brna a Peťa Došek mě hodil do Vídně na letiště. Nějaké věci jsem nafasoval už na stadionu, nějaké tady, za chvilku jdu do posilovny a to bude můj první trénink s Brnem.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...