Tomáš Požár: Z jara mám výborný pocit, ale skončilo to bohužel zklamáním

Tomáš Požár: Z jara mám výborný pocit, ale skončilo to bohužel zklamáním

B r n o - Rozpačitý start, výměna trenéra, zimní velký třesk, jarní jízda a nakonec hořký konec v baráži - ne, první rok Tomáše Požára ve Zbrojovce se rozhodně nedá označit jako šedivý a nudný. Se sportovním manažerem klubu jsme hovořili nejen o uplynulém ročníku, ale také o výhledech do dalšího období.

Jaká byla z pohledu sportovního úseku uplynulá sezóna?
Bylo především zajímavé sledovat, jak se tým postupem času vyvíjí. Když vezmu start sezóny, bylo to ještě těžší, než jsem sám čekal. Přišel jsem do klubu, kde jsem moc lidí neznal, chvilku mi trvalo, než jsem se zorientoval, poznal vztahy a vazby, DNA týmu. Na podzim to drhlo, došlo nakonec ke změně trenéra, což je vždy hodně těžký krok. Jedna věc je to udělat, druhá věc je to udělat citlivě a dobře, pokaždé jdete trochu do rizika. Když jsme končili podzim, řekli jsme si, že musí přijít další změna, a to v povaze týmu, kde jsme necítili takový hlad a ambice. Rozhodnutí se vyplatilo a v zimě jsme se nakopli. Bylo vidět, jak se tým mění, začínají fungovat lidské vazby, komunikace, kluci si užívali fotbal. Hodně trénovali, hodně se nadřeli pro cíl, na který nakonec málem dosáhli. Z jara tak mám výborný pocit, korespondovalo to s tím, jak by měl fungovat tým a klub. Bohužel to vše nebylo završeno tak, jak jsme si přáli. Sezóna skončila navzdory zmíněnému jaru velkým zklamáním. Rok práce klubu, hráčů, realizačního týmu a zaměstnanců nepřinesl ovoce.

Dalo se nicméně během jara vypozorovat i mimo stadion, že si Zbrojovka znovu vylepšuje sestupem a startem podzimu pošramocený kredit?
To se mi posuzuje trochu hůř, nemám s městem dlouhou společnou historii, jsem tu teprve rok. Pokud to můžu posoudit, tak z toho ten pocit mám. V baráži jsem definitivně cítil, že se ve městě něco děje, že lidi o Zbrojovce mluví. Viděli, že v klubu dostávají prostor odchovanci, že tu pracují bývalí hráči s vazbami na Zbrojovku a že všichni v klubu se snaží o to, aby se klub někam posouval. S tím vším se fanoušci mohli ztotožnit. Každá porážka bolí a my jsme zakončili sezónu neúspěchem, ale minimálně středeční domácí zápas s Příbramí byl událostí, na kterou budeme všichni vzpomínat. A o které si kluci budou ještě v létě při tréninku vykládat, vzpomenou si na těch osm a půl tisíce diváků a doufám, že je to požene a budou mít snahu na to navázat.

Ovlivňuje aktuální pocity i způsob, jakým sezóna skončila, zejména závěr utkání v Příbrami?
Kromě zklamání cítíme i křivdu, pochopitelně nás to hrozně bolí. Mne konkrétně i kvůli hráčům a divákům, kteří si zasloužili konfrontaci s nejlepšími; stejně tak kvůli lidem v klubu, kteří tu odvádí spoustu práce a dělají vše pro to, aby to dopadlo dobře. Nebyl to úplně rovný boj. Bohužel je to pryč. Teď se budeme snažit řešit hlavně naše prostředí, náš klub, chceme se dál zlepšovat. Jsme přesvědčeni, že příště budeme silnější a schopní takovou zkoušku zvládnout, i když věříme, že bude v našich silách se baráži zcela vyhnout a postoupit z první pozice.

Absolvovaná baráž byla součástí změn, kterými soutěž prošla před letošní sezónou. Jaký na ně má názor Zbrojovka a její vedení?
Nemám k tomu modelu zásadní připomínky. Někomu to pomohlo, někomu ne. Pro nás byly změny výhodné, protože nám daly šanci bojovat o ligu ze třetího místa. Díky tomu jsme zažili nejhezčí okamžik sezóny. Jsme si vědomi, že zejména podzim jsme neodehráli dobře a nakonec tak nesplnili základní cíl v podobě postupu, ale doufám, že ten závěr námi neotřese a jsme natolik silní, že to zvládneme.

Přejděme k další sezóně. V jakém složení bude realizační tým?
Bude pokračovat dál ve stejném složení, ba dokonce se aktuálně bavíme spíše o jeho rozšíření. Chtěli bychom, aby jeho součástí byl v roli asistenta i trenér béčka. Což by s největší pravděpodobností měl být Ríša Dostálek.

Už se ví, že béčko bude navzdory postupu juniorky do finálové skupiny hrát divizi. Jaké bude složení kádru?
Jádro by mělo být z kluků, kteří už v juniorce hráli, doplněné o kluky, kteří opustí kategorii dorostu, a hráče, kteří se nevejdou do prvního mužstva.

Co se týče změn v kádru, lze už nějaké potvrdit?
Jistou změnou je odchod Lukáše Vraštila, to bylo již dříve avizováno. U některých hráčů jsme smlouvy prodloužili, aktuálně tak končí ještě dvěma hráčům – Petru Pavlíkovi a Michalu Škodovi. S Petrem jsem se sešel ve čtvrtek a věřím, že obě strany cítí, že si máme co nabídnout. U něj se vše zkomplikovalo jeho zraněním, neměl moc možností do jara zasáhnout, v Jihlavě už ale nastoupil a byl v pořádku. To jsme potřebovali vědět, abychom mohli zahájit nějaké debaty, je to na dobré cestě. S Michalem se sejdu dnes, případně v pátek. Nastíníme si, jak obě strany vidí situaci. Co se týče dalších odchodů, nelze vyloučit, že v případě opravdu zajímavé konkrétní nabídky ji budeme akceptovat. Obecně ale nemáme zájem na tom, aby nám odcházeli hráči, které tu chceme a kteří pro nás mají přínos. Není tajemstvím, že v tuto chvíli je z větších klubů zájem hlavně o Ladislava Krejčího.

A co opačný pól, tedy posily? Máte už nástin, kolik hráčů by to mělo v ideálním případě být a na jaké posty?
Není pro nás úplně šťastné, že jsme do poslední chvíle nevěděli, do které soutěže půjdeme. Situaci to komplikovalo, měli jsme tak vytipované dva okruhy hráčů. Teď už je to jasné a pracujeme na konkrétních krocích k oživení týmu. Nebude to větší počet hráčů, nebudeme dělat tak velké změny, jako v létě, kdy pak vznikl během podzimu určitý problém to vše sladit. Konkrétně se jedná především o oživení stranové pozice, křídelního hráče. Personální problém budeme mít ve středové řadě na pozici 6 a 8, i zde bychom chtěli kádr obohatit. Konkrétně o hráče, který by nám kvalitou a vyzrálostí pomohl hned. Záleží také na tom, v jakém rozestavení budeme hrát. Na pozici čísla 10 máme aktuálně dva naše hráče, kteří mají kvalitu, aby tým obohatili hned, a to jsou Tonda Růsek a Ondra Pachlopník. S oběma počítáme, vidíme v nich kreativitu a chceme s nimi dále pracovat.

Ondra Pachlopník je v širší nominaci reprezentace U19 pro letní EURO, může to být s ohledem na start sezóny problém?
V první řadě je důležité, aby se dal do pořádku na start přípravy, na konci sezóny jej trápila achillovka. Teď má čas na to, aby se stoprocentně nachystal. Když bude zdravý a bude nominovaný, tak jeho situaci budeme dále řešit. Musíme zvážit i to, že v případě účasti na turnaji a postupu do další fáze by se nám vrátil až v momentě rozehrané soutěže.

Preferujete přestup, konkrétně takový, aby hráč došel ještě před zahájením přípravy?
Jsem pro to, aby zde hráči byli co nejdéle. Pokud ale na určenou pozici, kterou chceme řešit, nenajdeme vhodného kandidáta hned, můžeme vyčkávat a sledovat, jak se vyvine situace u prvoligových klubů.

Pokud se domluví klub s Petrem Pavlíkem, bude ve hře ještě příchod nějakého dalšího stopera?
Máme tu svoje odchovance, jeden z nich dostane zase prostor. Konkrétně by to měl být Kuba Černín, který se vrací z hostování v Líšni a teď je na srazu národního týmu U20. S tím bychom chtěli zkusit pracovat na úrovni prvního týmu hned a uvidíme, jak to bude zvládat. Situace kolem kádru, návratu z hostování a tak dále bude samozřejmě jasnější se startem přípravy, tedy 17. června.

Nedávno klub prodloužil spolupráci s Pavlem Eismannem, je to tedy signál, že on a Magera budou i nadále lídry týmu? A nemůže to být problém s výhledem na eventuální postup do první ligy?
Bylo to logické rozhodnutí, Eis si o to řekl výkony na hřišti i chováním v kabině, má velkou zásluhu na tom, jaké klima v kabině a klubu je. Má v sobě vášeň, kterou sem přenesl, to bylo hodně důležité. Meggy má smlouvu i na příští rok. Důležité bude, aby byli oba zdraví. Nedokážu zatím predikovat, jak se budeme bavit 30. června 2020; věřím, že budeme spokojení. Berme to tak, že na nadcházející sezónu máme postavený tým, který když doplníme o dva, tři hráče, zvýšíme mu tím konkurenceschopnost. Samozřejmě kdybychom postoupili, museli bychom to řešit razantněji, ale teď jsme tam, kde jsme.

Co se týče gólmanského postu, tam jste byli na jaře spokojení?
Po zimě jsme se spolehli na dva naše mladé gólmany a věřili jsme, že je to správné rozhodnutí. Pavel Halouska začal velmi dobře, paradoxně jeho asi nejlepší zápas přišel v Českých Budějovicích, kde jsme prohráli. Potom měl sérii horších výkonů, což se na něm začalo trochu projevovat. Šanci dostal Jirka Floder a chytl ji za pačesy. Byl spolehlivý, odvedl dobrou práci. V tomto složení bychom měli pokračovat dál a věřím, že oba kluci budou v budoucnu základním kamenem klubu.

Bude pro příští sezónu výhoda, že se Zbrojovka otrkala v prostředí druhé ligy?
Může to být výhoda, ta zkušenost nám chyběla. Neměl ji klub, lidi v něm, hráči. Dnes si dovedeme konkrétně představit, co nás čeká. A umíme se lépe přizpůsobit fotbalu, který se ve druhé lize hraje.

A jaký byl uplynulý rok z hlediska mládeže?
I to je pro klub charakteristické, protože byť je Zbrojovka samozřejmě posuzována podle prvního mužstva, právě mládež je duší klubu. Investujeme poměrně velké prostředky do toho, abychom produkovali kvalitu, což se nám začíná vyplácet. Z prostředí akademie by měli vycházet nosní hráči, ať už se jedná o silný ročník 1999, nebo mladší kluky. V uplynulém roce podepsalo novou profesionální smlouvu sedm hráčů, někteří další ji prodloužili. Není samozřejmě snadné všechny zapracovat dál, protože každý hráč zraje jinak a navíc jich máme relativně hodně na stejných pozicích. Uděláme ale vše pro to, aby si všichni talentovaní odchovanci místo našli.

Díky za rozhovor!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...