Jeden den s mladšími žáky aneb projekt česko-rakouského přátelství

Jeden den s mladšími žáky aneb projekt česko-rakouského přátelství

H r o t o v i c e - Ve dnech 27. až 31. července 2019 se v areálu hrotovického Sokolu uskutečnilo soustředění zbrojováckých kategorií U12 a U13 společně s mládeží rakouského celku SV Horn. Spolupráci obou týmů si trenéři nemohli vynachválit. Stejné to pak bylo se zázemím, které bylo podle slov vedení obou klubů na špičkové úrovni. Jeden den soustředění se vám nyní pokusíme přiblížit.

Do městečka nedaleko Třebíče přijíždíme ráno. Pondělní program začíná fotbalistům Zbrojovky v sedm hodin snídaní v hrotovickém Sport V Hotelu. Jídelna je sice otevřená až do osmi, většina mladších žáků ji ale má za sebou takřka okamžitě a přesunuje se na své pokoje, kde se připravuje na první tréninkovou jednotku.

Ta začíná v devět hodin. Na místní hřiště to sice není nejblíže, hráči jsou ale sváženi hotelovými mikrobusy, takže vzdálenost nedělá sebemenší problém. Celé soustředění bylo organizováno i za účelem představení nových cvičení, takže se i jednotlivé tréninky řídily hlavně podle nich. A bylo vidět, že kluci jsou ze zajímavé zpestření sezóny nadšení. "Líbí se mi tu moc, tréninky a cvičení jsou super," komentoval například průběh soustředění třináctiletý obránce Adam Staněk.

Za dvě hodiny je odtrénováno, kluci se jdou převlíkat a sledují poté své starší rakouské protějšky. Na tom, že to má mladším hráčům co dát, se shodují všichni trenéři. "Berou je jako příklad, kam by se jednou chtěli dostat," vysvětlil trenér U12 Martin Paša.

Následuje odjezd na hotel, výborný oběd a zasloužený odpočinek. "Hotel je v perfektním stavu, strava vynikající,” komentuje zázemí trenér Jiří Tichý. Zbrojováci mají volný program do 15:00, oproti tomu dorostenci z Rakouska odjíždí k druhému tréninku o něco dříve. Ten probíhá trochu volnějším způsobem, odpoledne totiž hrají přátelské utkání s brněnskou U17. My jsme toho využili a vyzpovídali mikulovského rodáka a hráče SV Horn U18 Bernharda Straku, který žije většinu svého života v Rakousku, přesto hovoří skvělou češtinou. Mimo to, že se mu tady velmi líbí, zmínil i svou roli. "Já umím dobře česky, takže mohu trenérům říkat například to, co si mezi sebou povídají rozhodčí,” zmínil se s úsměvem o výhodách svého původu.

V již uvedené tři hodiny odpoledne se fotbalisté na hřišti mění. Minibusy přiváží Zbrojováky, načež zase odváží hráče SV Horn. Ti využívají zázemí hotelu a v prostorném bazénu relaxují. Síly budou ještě potřebovat, za chvíli je čeká zápas. Po páté hodině se vrací i naše naděje, chvíli nato usedají ke společné večeři. Dnes nemuseli trenéři vymýšlet sofistikovanější program. "Kluci byli dvakrát po sobě v bazénu, dnes se tedy vydáme podpořit sedmnáctku," nechal se slyšet jeden z nich. "Nejraději tu mám bazén," potvrdil Libor Hájek z U12, že vodní hrátky patří v hrotovickém hotelu k nejoblíbenějším volnočasovým aktivitám.

Hodiny ukazují čas 19:00 a hlavní rozhodčí odpískal začátek přátelské utkání mezi celky Zbrojovky U17 a SV Horn U18. Po několika desítkách sekund se radují hostující hráči z první vstřelené branky, nicméně více možností v duelu již neměli. Zbrojováci kontrolovali hru a otočili souboj na konečných 3:1.

Tohle by bylo z dnešního dne vše, po deváté hodině večer dojíždí mladší žáci na hotel a připravují se na spánek. Zítra je čeká podobně náročný program, a tak je potřeba dobře zregenerovat.

Podmínky, ve kterých trénovali fotbalisté obou klubů, byly naprosto fantastické. Smysl projektu byl jednoznačně splněn, což potvrdil i trenér SV Horn. "Chtěli bychom Brnu poděkovat za skvělou komunikaci, rozhodně si dokážu představit, že bychom v podobných věcech pokračovali,” vychvaloval celou spolupráci.

Projekt Fotbalem k přátelství je financován z Fondu malých projektů Rakousko – Česká republika v rámci Programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika. Více informací najdete zde.



Fotogalerie

Všechny fotografie

další články

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U13) zůstávají ve finálové nadstavbě i po třech kolech...
U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U12) podlehli ve třetím utkání nadstavby na hřišti Olomouce...
U17: Těsná prohra s Pardubicemi
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U17: Těsná prohra s Pardubicemi

B r n o - Také dorostenci kategorie U17 se před Pardubicemi nakonec museli sklonit. V atraktivním...