Situace není beznadějná, ale tým bude potřeba doplnit, říká po podzimu trenér

Situace není beznadějná, ale tým bude potřeba doplnit, říká po podzimu trenér

B r n o - Šestnáct kol, šestnáct bodů, čtrnáctá příčka. To je nejstručnější mluvou čísel vyjádřená bilance Zbrojovky za podzimní část SYNOT ligy tohoto ročníku. Nyní se za ní ohlíží muž nejpovolanější, trenér Václav Kotal.

O CHYBĚJÍCÍ OSE TÝMU: Já bych ten podzim rozdělil na několik částí. Dokud bylo mužstvo kompletní, tak výsledky i výkony nebyly špatné. V této fázi jsme si představovali, že půlsezona dopadne líp, než nakonec dopadla. Jenže se nám zranila skupina hráčů jako Pašek, Keresteš, Kaščák, Mezlík, Markovič. Tedy hráči, kteří měli tvořit takovou kostru mužstva. V závěru podzimu se pak k nim přidal Fischer. Chyběli nám hráči mezi 25 – 30 lety, tedy střední generace. Proto závěr podzimu nedopadl tak, jak bychom si představovali.

O DOPLŇOVÁNÍ MLADÝMI: Právě kvůli těm absencím jsme museli dát šanci hráčům, kteří do té doby neměli s ligou žádné zkušenosti. Přišli dva Francouzi tmavé pleti, ale angažovali jsme jen Moukanzu. I u něj ale byla komunikační bariéra a trvalo, než se zapracoval do týmu. Výkony Vávry, Sýkory či Briganta v prostřední části podzimu byly příslibem, ale jak jsme se dostali do nepohody a nebyly výsledky, bylo znát, že je toho na ty mladé hráče dost. Že jim chybějí zkušenosti, které je potřeba zúročit v zápasech, kdy body potřebujeme. Ať už to bylo v Jihlavě nebo doma se Slováckem. Nedokázali jsme proměňovat šance a na druhou stranu nás soupeř trestal po hrubých chybách, což mužstvo sráží nejvíc. Dostávali jsme se do situace, kdy mladého hráče do koncovky utkání střídáte ještě mladším, jako v posledním kole v Hradci. Může to vyjít, ale nemusí.

O DUELU SE ŠPIČKOU LIGY: Vyhořeli jsme v Boleslavi, kde jsme inkasovali dva góly hned v úvodu. Ale obstáli jsme herně v domácích zápasech se Spartou i Plzní. Je jen škoda, že jsme z těchto utkání nezískali ani bod. Obstáli jsme se špičkou ligy i kondičně, během celého podzimu jsme neměli problémy s fyzickou připraveností.

O SYSTÉMOVÝCH VĚCECH: Spousta hráčů musela hrát na postech, na které nebyla zvyklá. A pokud je v mužstvu hodně změn a nemáte odpovídající kvalitu hráčů, aby se s tím dokázali vypořádat, pak samozřejmě přichází problém se systémovými věcmi, které jsme měli nacvičeny v základní sestavě a praktikovali je na konci minulého ligového ročníku. Potřebovali jsme čas na to, abychom do sebe vstřebali tyto stereotypy. Ten jsme ale vinou zranění a absencí neměli. Proto nás v závěru podzimu srážely hrubé individuální chyby. Já je přičítám na úkor nezkušenosti. Věnovali jsme se tomu maximálně, ale nebyl čas to pořádně zažít. Buď máte mančaft postavený na individualitách, nebo na týmovém výkonu. My těch individualit moc nemáme, tak jsme sázeli na týmový výkon. Ale pokud z toho týmu vypadne pět-šest hráčů, musí se systém vytvářet úplně znova. Věřím, že na začátku přípravného období budeme ve složení, v němž budeme hrát důstojnější roli a nebudeme mít na jaře problémy se záchranou.

O ÚTOČNÉ FÁZI: S těmi věcmi souvisí pochopitelně i útočná fáze. Nebyla tak kvalitní, jak bychom si představovali. I díky těm nezažitým stereotypům, ať se to týká rozestavení či vzájemného zajišťování hráčů. Nefungovalo to tak, jak by mělo, především v druhé části podzimu.

O POSTAVENÍ V TABULCE A POSÍLENÍ: Ano, měli jsme mít více bodů a tím pádem mohli být výš, než jsme. Ale situace není beznadějná, podívejte se, jak jsou kolem nás soupeři poskládáni. Cesta z ní je, ale při splnění určitých kritérií: musí se nám uzdravit hráči, kteří nebyli na podzim k dispozici. Pokud to bude v možnostech klubu, bude potřeba tým doplnit. Buď to budeme řešit z vlastních zdrojů, nebo otázkou posílení.

O ROLI PAVLA ZAVADILA: Musím začít na konci minulého ročníku, kdy nám odešli tři hráči – Pernica, Šisler, Skalák, to se nám nepodařilo nahradit. Byli to tři zkušení hráči, kteří se podíleli na tvorbě hry. Pro soupeře tak bylo nyní jednodušší na to reagovat, postavit k Pavlovi dva hráče a nedat mu volnost. Ostatní hráči nedokázali Zavadilovu roli naplnit. Právě na těchto postech by bylo potřeba tým doplnit. Zvýšilo by to konkurenci v týmu a jaro by mohlo být relativně klidnější.

další články

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský
A-tým
18.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský

B r n o - Součástí včerejšího zápasového programu byl i rozhovor s Peterem Štepanovským, hrajícím...
VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...