Luděk Zajíc: Komunikace je základ!

Luděk Zajíc: Komunikace je základ!

Na začátku července nastoupil Luděk Zajíc na pozici šéftrenéra mládeže Zbrojovky a po dvou měsících je stále v procesu seznamování se s novým prostředím. Radost mu zatím dělá spolupráce s trenéry i úspěchy zejména mladších ročníků, na druhou stranu však před sebou vidí také ještě hodně práce.

Zkušený kouč, který v minulosti působil nejen na lavičkách prvoligových týmů, ale třeba i u reprezentace Kuvajtu, se v posledních letech věnuje především mládeži. Té brněnské nově od letošního července.

"Stále jsem ve fázi seznamování, k důkladnějšímu poznání prostředí je většinou potřeba minimálně půl roku. Podle prvních poznatků je zřejmé, že máme jisté rezervy, ale na druhou stranu je tady i hodně pozitivních věcí. Zatím funguje velice dobře spolupráce s trenéry a komunikace je podle mě základ. Co se týče samotných sportovních výsledků a výkonů, tak mám velkou radost především z mladších ročníků - tedy mladších žáků a přípravek. Ve starších kategoriích je to spíš tak střídavě oblačno. Výsledky jsou solidní, ale s předvedenými výkony jsem nebyl vždy spokojen," přiznává Zajíc.

Asi jako každý mládežnický trenér musí zvolit vhodný kompromis mezi akcentem na výsledky týmů a co nejvhodnější tréninkový proces, zaměřený na individuální vývoj hráčů. "Tady platí, že výsledky získávají na důležitosti s věkem. Ve starších kategoriích už je důležité, aby byli hráči psychicky odolní a uměli se prosadit proti soupeři. U mladších je prioritou výchovně-tréninkový proces, i když z hlediska motivace samozřejmě není dobré, pokud budete pořád prohrávat. Důraz na výsledky by ale neměl být takový, což bohužel veřejnost nebo třeba i rodiče někdy nechtějí pochopit," naznačuje Zajíc své priority.

V seznamovacím období samozřejmě nový šéftrenér mládeže nemapuje pouze samotné hráče, ale také trenéry. "Zajímají mě personální vztahy, práce jednotlivců s dětmi i s rodiči, trenérsko-metodická činnost i plnění nejrůznějších drobností. Myslím, že jsme na dobré cestě, ale práce je před námi stále ještě dost. Brno je druhé největší město v republice, takže by mělo být dlouhodobě v absolutní domácí špičce. A to je pro mě velice zajímavá výzva," dodává jedenapadesátiletý Luděk Zajíc.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...