Tomáš Požár: O posilách, mladých hráčích a prvním měsíci v nové funkci

Tomáš Požár: O posilách, mladých hráčích a prvním měsíci v nové funkci

B r n o - Sportovní manažer Zbrojovky má za sebou první měsíc v nové funkci. Za tu dobu stihl poznat desítky nových tváří - hráčů i zaměstnanců klubu. Přivedl dvě posily a dále pracuje na skladbě týmu pro nadcházející sezonu. V polovině přípravy jsme mu položili několik otázek.

Do Brna přišli zatím dva noví hráči, jaké jsou další plány a vize stran posilování kádru?
Není to úplně o konkrétních počtech, ale o možnostech a příležitostech. Jasně jsme si řekli, že chceme tým posílit a obohatit hlavně z hlediska variability do ofenzivní fáze, která byla z hlediska typologie úzká. Přišel středový hráč Bariš, který nám rozšíří možnosti na číslech 6 a 8. A v osobě Lukáše Magery přišel útočník, který má nějakou historii a viditelnou schopnost dávat góly a pomoci nám. Ještě bychom chtěli přivést další hráče, rychlostnější typy; dynamické, náběhové hráče směrem za obranu. Vše je o tom, jestli na to budeme mít vhodné kandidáty a jednání se povedou tak, jak je potřeba. Tým rozhodně uzavřený není, navíc začíná být poměrně široký a určitě dojde i ke korekci.

Potvrdilo se, že je těžší dostat hráče do druhé ligy?
Zrovna u Lukáše to tak těžké nebylo, jeho spíše zajímala role v týmu. Vycítil zájem, poznal cíle a ambice, to ho motivovalo. Není to u něj opřené o první nebo druhou ligu. Stalo se mi ale v jiných případech, že při jednání s hráči nebo agenty cítím, že někteří kluci o druhou ligu až tak zájem nemají, což se samozřejmě dalo čekat.

Týká se zmíněná korekce kádru hlavně hostování pro mladé hráče?
Předně musím říct, že jsem mile překvapený – mladých hráčů je tu poměrně dost a jsou šikovní. V áčku, juniorce i dorostu. Každý má své silné a slabé stránky, s každým je třeba pracovat, protože jsou všichni do budoucna příslibem. Ne všichni dojdou k metě profesionálního hráče a je víc než jasné, že ne všichni se mohou dostat na hřiště od první minuty. Chceme a musíme udělat vše pro to, abychom hráčům vymysleli nejoptimálnější program pro jejich vývoj a udrželi je motivované, posouvali je a přistupovali k nim individuálně. Někdo si sáhne na dres prvního týmu, pro někoho bude prostor částečně v juniorce a pro někoho je zase lepší varianta hrát někde dospělý fotbal. A to v klubu, který by odpovídal jeho rozvoji. To vše nás čeká v následujících týdnech. Je to otázka debat, přece jen jsem tu krátce, prostředí s těmi hráči pracuje delší dobu a některé hráče vidí výš, jiné zase níž, než já. Nemusíme být jednotní, ve finále ale musíme společně rozhodnout a posunout ty kluky dál.

Jaká je situace hráčů na testech, Mičoly a Majstoroviće?
Majstorović se v průběhu týdne zranil a jeho testování jsme tak ukončili. Opustil nás také Mičola, který nebyl zdravotně v pořádku. Zůstáváme s ním ale v kontaktu a uvidíme, jak se situace dále vyvine.

Jaký byl první měsíc v nové funkci?
Za ten měsíc jsem si stihl potvrdit, že klub je v kondici z hlediska zázemí i atmosféry. Nejsem z ničeho nemile překvapený nebo vyděšený. Klub je skromnější, co se týče personálního obsazení, ale lidi tady jej mají rádi a odvádějí pro něj maximum, co můžou. To je prostředí, které mi absolutně vyhovuje, a to i z hlediska lidských vztahů. Je to přesně takové, jaké jsem myslel a věřil, že by to mohlo být, a těším se na další práci.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...