Zbrojovka představila nově vzniklou Klubovou fotbalovou akademii

Zbrojovka představila nově vzniklou Klubovou fotbalovou akademii

B r n o – Ve čtvrtek 9. srpna proběhlo v Kongresovém sálu Hotelu Avanti setkání představitelů klubu s rodiči mladých fotbalistů, na němž byl oficiálně představen projekt nově vzniklé Klubové fotbalové akademie. Toto setkání symbolicky posvětilo rozjezd projektu se statutem Klubové akademie FAČR, který má za cíl zkvalitnit a harmonizovat vývoj hráčů s ohledem na sportovní progres, kvalitu výchovy a vzdělávání.

Samotná akademie je v provozu od 1. července, na plné tempo pochopitelně přejde se startem školního roku. „Na představení jsme seznámili rodiče nejen s fungováním akademie a jejími cíli, přiblížili jsme jim také komplexnost celé výchovy mladých fotbalistů. Celý projekt je nadstandardní, vytváří pro hráče akademie skvělé podmínky. Většina vnímá klubovou akademii jako vylepšení podmínek výchovy pouze v jednom klubu, ale nastavenými pravidly získání statutu Klubové Akademie FAČR přináší pro daný klub především závazek vůči danému regionu. Klub má povinnost pečovat o svůj region ve smyslu vzdělávání dalších trenérů, přenášení poznatků a tréninkových metod, vytváření vztahů mezi kluby a hlavně prohloubení komunikace směrem k veřejnosti,“ řekl ke startu akademie její ředitel a šéftrenér mládeže Zbrojovky Valdemar Horváth.

Kromě samotného programu se rodičům představili také trenéři mládeže, trenéři brankářů, kondiční trenéři či fyzioterapeuti. „Akademie je formálně dorostenecká, ale propojuje a zaštiťuje všechny věkové kategorie od dorostu po přípravku, celou tu pyramidu mládeže. Napojena je samozřejmě také na již vzniklou Regionální fotbalovou akademii. Rodičům jsme měli možnost ukázat, kolik profesionálů se v akademii stará o všestranný rozvoj fotbalistů,“ pokračoval Horváth.

A jak vypadá běžný den fotbalisty v akademii? „Teď o prázdninách je režim pochopitelně trochu odlišný. Začíná se tréninkem, pak je svačina, regenerace. Pokud je ten den trénink dvoufázový, pak i oběd a druhá svačina. Pro mimobrněnské zajišťuje akademie i internát, snídaně a večeře. Se začátkem školy budou probíhat třikrát v týdnu dopolední tréninky v osm hodin, odpolední v šestnáct hodin. Naším cílem je z kluků vychovat nejen šikovné fotbalisty, ale i vzdělané lidi, v průběhu září tedy chystáme návštěvy škol, kde budeme domlouvat individuální plány,“ řekl Horváth. To se pochopitelně netýká partnerských škol akademie – Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka a Obchodní akademie ELDO.

„Start akademie úspěšně korunoval dlouhý a finančně náročný proces, opírající se o obrovské úsilí všech, kteří se na projektu podíleli a kterým patří dík, v čele s předsedou představenstva Václavem Bartoňkem. Podobných akademií je v republice pouze deset. Díky patří i Jihomoravskému kraji, statutárnímu městu Brnu a Fotbalové asociaci České republiky. Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno má výchovu mládeže jako jeden z pilířů, jasným signálem jsou čtyři desítky mladých fotbalistů, které klub dodal v minulé sezóně do reprezentačních výběrů U16 až U20. Nově vzniklá akademie by měla být nosným bodem celé koncepce výchovy mládeže,“ dodal Horváth.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...