Zbrojovka je v Turecku zatím remízová

Zbrojovka je v Turecku zatím remízová

Ve druhém přípravném utkání na soustředění v Turecku remizovala Zbrojovka s kazašským celkem FK Aktobe 1:1. Ačkoliv po většinu utkání byla lepším celkem, nedokázala převahy využít. O jedinou trefu se postaral záložník Zavadil.

Zbrojovka vstoupila do utkání velmi aktivně, snažila se rychle kombinovat a kazažského soupeře na dlouhé minuty natlačila před jejich brankaře. V šesté minutě se dostal do velké šance Kunc, hlavou však přesný Traorého centr nezakončil ideálně.

Soupeř se na brněnské polovině dostal do první šance až po osmi minutách hry, ovšem hned z toho byla branka. Po rychlém protiútoku se míč dostal na penaltovou značku před brankářem Petrem a nekrytý útočník nadvakrát otevřel skóre.

Potom však ve zbytku půle dominovala Zbrojovka. Ještě zrychlila kombinaci a začala si vytvářet šance jak na běžícím pásu. V 16. minutě Markovič hlavičkoval po centu z pravé strany, míč zasáhl rukou jeden z obránců soupeře, penalta se však nekopala.

O dvě minuty později po přesné Susově kolmici se dostal Halaška úplně sám před gólmana soupeře, míč však poslal vedle branky. Po půlhodině hry trefit hlavou Brabec břevno protivníkovy branky, v téže minutě se měla kopat další penalta po šlapáku na Suse. Kazaši vůbec nestíhali rychlou kombinaci našeho týmu a začali se uchylovat k nečisté hře.

Asi nejkrásnější akce zápasu přišla ve 38. minutě. Sus, Kunc a Marković ve sprintu bleskově zakombinovali, nádherný přízemní centr nejprve minul ve skluzu Traoré, Zavadil se však nemýlil – 1:1. Těsně před koncem poločasu pak měl na noze gólovku opět Marković, gólman Aktobe mu však střelu vyrazil na rohový kop.

Soupeř v poločase sice vyměnil devět hráčů, obraz hry se však nezměnil. Zbrojovka měla převahu, ale šance zahazovala. Mezlík ze třinácti metrů netrefil odkrytou branku, Glaser nepřesně hlavou usměrnil milimetrový Švancarův centr a Škoda jej vzápětí napodobil. To vše byly stoprocentní šance.

Soupeř nezvládal dění na hřišti a kompenzoval to velmi zákeřnými zákroky. Po jednom z nich musel odstoupit ze hry obránce Pašek. Ze hry se vytratila plynulost.

Teprve deset minut před koncem došlo na další fotbalovou parádu. Glaser si zasekl před vápnem soupeřovy branky míč na pravačku a skvěle vystřelil. Brankář Kazachů však nadvakrát zabránil tomu, aby Zbrojovka šla do vedení.

Během posledních tří minut se pak skóre mohlo měnit na obou stranách. Po zbytečném faulu Šoljiče jeden z hráčů Aktobe ze dvaceti metrů zatočil míč do pravého horníhu rohu Petrovy branky, brněnský gólman však byl připrave. A v poslední minutě utkání pak v jasné příležitosti překopl Glaser.

Zbrojovka sehrála dobré utkání. Hrála aktivní a rychlý fotbal. Stínem střetnutí je pak nejenom zranění Paška v oblasti ramenního kloubu, ale také velké množství neproměněných brankových příležitostí.

Ohlasy trenérů

Petr Čuhel (Zbrojovka): S aktivitou mužstva jsem spokojen, stále nás však provází nepřesnosti při zakončování slibně rozjetých akcí. Kapitolou samostatnou jsou pak turečtí rozhodčí, jejich benevolencí mohlo dojít k dalším zranění hráčů. S výkonem svých hráčů jsem vcelku spokojen.