Zpět na vítězné vlně! Zbrojovka si výhrou nad Slavií zaručila setrvání v lize

Zpět na vítězné vlně! Zbrojovka si výhrou nad Slavií zaručila setrvání v lize

Zbrojovka hlavně v prvním poločase svého soupeře jasně přehrála a po gólech Šislera s Kroupou slaví výhru 2:0. Brno pokořilo Slavii v lize poprvé po pěti letech a zlomení této série je o to sladší, jelikož znamená definitivní záchranu v naší nejvyšší soutěži.

Domácí souboj se Slavií byl pro Brno tři kola před koncem ligy reprízou nedávného pohárového zápasu, který dopadl po devadesáti minutách lépe pro sešívané. Pokud chtěla Zbrojovka myslet na odvetu, která by znamenala již definitivní jistotu záchrany v Gambrinus lize, musel Václav Kotal doufat ve zlepšenou efektivitu svých svěřenců.

O tom, že bodová ztráta z minulého kola nic na herní pohodě Brněnským neubrala, svědčily již úvodní minuty zápasu. Po spršce centrů, kterými Brno zasypalo slávistické vápno, se povedenou individuální akcí prezentoval Keresteš, jehož ránu Černý dokázal jen s obtížemi vyrazit. Před dobíhajícím Skalákem dokázali slávisté míč odvrátit jen na hranici vápna a následná skrumáž ještě vyústila v Paškovu nepřesnou střelu.

Slavia měla v první desetiminutovce problém přejít s míčem přes půlicí čáru, a když se jí to povedlo, výsledkem byla jen zblokovaná střela Nitrianského. Brněnský tlak byl v úvodu vskutku enormní a gól na sebe nenechal dlouho čekat. Jiří Skalák si dobrým uvolněním připravil střeleckou pozici, vypálil, Černý opět pouze vyrazil míč před sebe a dobíhající Jan ŠISLER měl úlohu snadnou. 1:0.

Kombinační hra hostů v první půli prakticky neexistovala, jediným způsobem jak ohrozit Hladkého bránu tak byly dalekonosné pokusy. O jeden z nich se postaral Vošahlík, rána však skončila vysoko nad. Naopak Zbrojovce se kombinace dařila a po pěkné akci hlavičkoval nad bránu aktivní Skalák. Hlavou to po centru rychlonohého Keresteše zkoušel i Pašek, ani ten ale o poznání lepší pozici nevyužil. Strhující půlhodinu Zbrojovky ještě ukončil kouzly ve vápně Skalák, ten to však s kličkováním přehnal a z těžké pozice již nedokázal nebezpečně zakončit.

Nebyl by to zápas Zbrojovky, kdyby nepřišlo nebezpečí po standardní situaci Pavla Zavadila. Jeho točený centr tentokrát proletěl vápnem hostů a nikým nedotčený olízl tyč Černého brány. Ještě před poločasovou pauzou mohl hned dvakrát navýšit vedení Zbrojovky Hyčka, s jeho prvním pokusem si ale Černý nadvakrát poradil a samostatný únik po zaváhání sešívané obrany nedokázal brněnský rychlík zakončit. Zbrojovka sice šla do kabin spokojenější, celá řada spálených šancí však trenéra Kotala nejspíše opět hodně mrzela.

Druhá půle zdaleka nenabízela tolik divácky atraktivních momentů jako poločas první. Hrálo se prakticky bez šancí, a když už se Zbrojovce konečně podařilo před vápnem zakombinovat, v zakončení opět selhal dnešní smolař Hyčka. Zbrojovka se pojistky ale přece jen dočkala. Po ose Zavadil - Hyčka předložil druhý jmenovaný šajtlí míč Karlu KROUPOVI, který se v souboji s obráncem prosadil a po minutě pobytu na hřišti zvýšil vedení domácích na 2:0.

V závěru poznamenaném přerušením hry ještě přišla šance Slavie alespoň na snížení skóre, Škoda však odkrytou bránu netrefil a na ukazateli skóre tak po finálním hvizdu zůstalo svítit skóre 2:0. To pro Zbrojovku znamená již matematickou jistotu záchrany v lize. Dnešní zápas znamenal první ligovou výhru nad Slavií od roku 2009 a stejně jako při jednogólové pohárové výhře v Edenu, o vítěznou branku se postaral Jan Šisler.

Zbrojovku čeká v posledních dvou kolech cesta do Plzně a domácí rozloučení proti Jablonci.

Ohlasy trenérů


Václav Kotal (Zbrojovka Brno): "Z našeho pohledu šlo asi o nejlepší utkání jara. Druhý pokus o záchranu nám vyšel, za což jsme rádi. Vytvořili jsme si spoustu šancí, stav byl ale dlouho těsný a po změně stran jsme na chvilku vypadli z tempa. Naštěstí se nám povedlo dát druhý gól a vybojovat tak zaslouženou výhru."
Alex Pastoor (Slavia Praha): "Dnešní večer je velkým zklamáním, nezasloužili jsme si vyhrát. Selhalo vše, co se nám dařilo v minulých zápasech. Mohli jsme se zachránit, ale vyloženě jsme si řekli o prohru."
Byli jsme jasně lepší, těšilo Luďka Pernicu
12.05.2014 | Martin Lísal

Byli jsme jasně lepší, těšilo Luďka Pernicu

B r n o – Luděk Pernica se může pochlubit tím, co kromě něj dokázalo jen šest dalších účastníků...
Trenér Kotal po záchraně: Závěr ligy si chceme užít
11.05.2014 | Martin Lísal

Trenér Kotal po záchraně: Závěr ligy si chceme užít

B r n o - Zbrojovka to dokázala! V utkání 28. kola potvrdila domácí sílu a zdolala Slavii 2:0, čímž...
Mělo to hlavu i patu, liboval si po utkání Jiří Skalák
11.05.2014 | Martin Lísal

Mělo to hlavu i patu, liboval si po utkání Jiří Skalák

B r n o - Jiří Skalák sice gól nedal, přesto jej TV Fanda ocenila jako nejlepšího hráče utkání. A...

Fotogalerie

Všechny fotografie