Zbrojovka na úvod slaví zaslouženou výhru. Rozhodla proměněná penalta v závěru

Zbrojovka na úvod slaví zaslouženou výhru. Rozhodla proměněná penalta v závěru

Řada šancí, smolný gól, vyrovnání do poločasu a strhující závěr s dobrým koncem pro Zbrojovku. Fotbal v Brně na úvod ligového ročníku 2015/2016 rozhodně nenudil. O tom, že tři body zůstanou po bitvě s Baníkem v Brně, rozhodla proměněná penalta Pavla Zavadila na konci utkání.

Zbrojovka se před utkáním musela vyrovnat s absencí Dušana Melichárka - gólmanskou jedničku sklátila nemoc a mezi tyče se postavil Martin Doležal. Oproti generálce se sestava lišila ještě na jednom postu - ve středu zálohy nahradil Chriena Zoubele.

První minuty nové sezony patřily letní akvizici Zbrojovky, Jakubu Řezníčkovi. Právě on se totiž staral defenzivní řadě Baníku o zábavu. Nákop na Řezníčka musel hasit včasným vyběhnutím Pavlenka, a také úvodní střelecký pokus patřil hrotovému hráči Brna. V akrobatické poloze však Řezníček přestřelil. Neujal se ani přízemní pokus Zavadila, který mířil pouze doprostřed brány.

Závěr první desetiminutovky přinesl také první vyloženou šanci pro Brno. Po dobře zahraném rohovém kopu skončil míč na zadní tyči, kde Řezníček ani nadvakrát nedokázal překonat na zemi zasahujícího Pavlenku.

Brněnský forvard se sedmatřicítkou na zádech dělal svým pohybem stoperům Baníku problémy i nadále, když mu chyběly centimetry na to, aby v dobré pozici dosáhl na Kerestešův centr. Nouze na šance na Srbské skutečně nebyla. Zoubeleho ráně po dobré práci aktivního Vávry ale chyběla razance a na druhé straně v první, avšak stoprocentní šanci Ostravy, minul bránu de Azevedo po nabídce Narha.

Zatím co na pravé straně motal hlavy Ostravským Vávra, levou lajnu piloval v úvodní půli především Miroslav Keresteš. Ten zásoboval dobrými centry Řezníčka, ale jejich spolupráce ani napodruhé nepřinesla gólové vyústění.

Vzhledem k průběhu pak inkasovaná branka po půlhodině hry byla pro Brněnské šokem. O to víc, připočteme-li způsob, jakým Davor KUKEC otevřel skóre. Chorvatský záložník se totiž prosadil málo vídaným způsobem, když míč do sítě zakroutil přímo od rohového praporku.

I po inkasované brance Brno pokračovalo ve festivalu spálených šancí. Po další pěkné kombinaci trefil Malík jen bránícího protihráče a následná Kerestešova rána z úhlu rozvlnila jen boční síť. Úvodní poločas, který herně patřil Zbrojovce, pomalu mířil do konce a Brno mělo na jeho závěr schovanou ještě jednu šanci. Do vápna odvážně vtrhl Jan Malík, a když se zdálo, že celou situaci již prováhal, vykouzlil vskutku centimetrový míč na hlavu Michala ŠKODY, který srovnal na poločasových 1:1.

Zbrojovce remízový stav nestačil a od začátku druhé půle dále svírala Baník v kleštích. Dobrá šance se Flintě naskytla po standardní situaci Zavadila, ale míč po Košťálově voleji jen prosvištěl kolem levé Pavlenkovy tyče. A byl to opět Košťál po Zavadilově rohu, který měl na svědomí další šanci. Tentokrát byl již Pavlenka překonán, ovšem Baník v tomto případě zachránilo břevno.

A tak opět mohl přijít krutý trest. Nedorozumění v rozehrávce Zbrojovky chtěl potrestat sám postupující Francis Narh, ten ještě nabídl míč střídajícímu Šichorovi, proti kterému se však zaskvěl Martin Doležal.

Druhá půle tolik šancí nepřinášela a Zbrojovka si je nechala až do poslední desetiminutovky. Nejprve hlavou minul v dobré pozici autor první branky Škoda, následně Zavadilův přímý kop z uctivé vzdálenosti jen tak tak vyrazil Pavlenka, ovšem klíčový okamžik zápasu přišel čtyři minuty před koncem. David Pašek byl faulován ve vápně a míč si na penaltový puntík postavil kapitán Pavel ZAVADIL. Ten následně napálil míč k Pavlenkově pravé tyči a poslal Zbrojovku do zaslouženého vedení!

Ve vyhroceném závěru, kdy ostravský Šichor za likvidační zákrok viděl červenou kartu, se již skóre neměnilo, a tak Zbrojovka po obratu slaví úspěšný vstup do nového ligového ročníku!


Sestřih utkání

Střelec Škoda o premiéře: Věděli jsme, že to bude těžké, ale o obratu nikdo nepochyboval
29.07.2015 | Martin Lísal

Střelec Škoda o premiéře: Věděli jsme, že to bude...

B r n o - Gól Michala Škody v utkání s Baníkem byl tak trochu symbolický. Právě Michal byl totiž...
Inkasovaný gól jej nepoložil - Martin Doležal vytasil v pravou chvíli klíčový zákrok
27.07.2015 | Martin Lísal

Inkasovaný gól jej nepoložil - Martin Doležal vytasil...

B r n o - Záskokem se nenechal zaskočit. Martin Doležal se postavil mezi tyče asi dřív, než kdo...
Zavadil: Věděl jsem, že Pavlenka už spoustu penalt chytil
26.07.2015 | Martin Lísal

Zavadil: Věděl jsem, že Pavlenka už spoustu penalt...

B r n o - V ruce pytlík s ledem, kterým si chladil bolavé místo, na tváři spokojený tříbodový...

Fotogalerie

Všechny fotografie