Aktuality k projektu rozvoje mládeže - přednáška o finanční gramotnosti

Aktuality k projektu rozvoje mládeže - přednáška o finanční gramotnosti

B r n o – Už více než tři měsíce je v plném běhu projekt na rozvoj talentovaných hráčů ze zbrojovácké mládeže. Nejde přitom zdaleka jen o fotbal – mladí Zbrojováci tak kupříkladu absolvovali přednášku o finanční gramotnosti.

„Mít alespoň základní představu o financích je v dnešní době důležité pro každého. A pro fotbalisty obzvlášť, jejich kariéra je krátká. V době, kdy jsem třeba začínal hrát, se u nás tohle téma moc neřešilo. Naopak například v Belgii, kde jsem taky působil, už povinně odvádíte část platu, přičemž je můžete použít až po dovršení určité věkové hranice nebo po skončení kariéry,“ řekl k tématu Jan Polák, jeden z garantů celého projektu.

Samotnou přednášku měl na starosti také jeden z bývalých hráčů Zbrojovky – Radek Buchta. „Základní myšlenkou, kterou jsme chtěli klukům předat, je vybudovat si návyk myslet na budoucnost. A to už od prvních peněz, i když to třeba v porovnání s platy dospělých hráčů jsou nižší částky. Kariéra je krátká, a když po jejím skončení zjistíte, že vlastně nic nemáte a kromě fotbalu nic neumíte, může být zaděláno na problém,“ uvedl odchovanec našeho klubu.

Buchta aktuálně ještě válí za třetiligové Rosice, kromě toho se nicméně dlouhodobě věnuje se svou organizací B&Z Sport Financial Consulting a společností Partners právě finančnímu poradenství pro sportovce. Zbrojováky navštívil spolu s parťákem a někdejším trenérem brněnské mládeže Stanislavem Haňkou. „Chtěli jsme kluky především naučit o penězích přemýšlet. I podle reakcí kluků bylo znát, že je téma zajímá, v tom je snad už doba jiná, než když jsme začínali my.“

Mladí hráči Zbrojovky i v budoucnu občas vymění trávník za přednáškový sál, jádrem jejich činnosti nicméně i nadále zůstává fotbal. „Někdy je ten program hodně hektický, v květnu se v týdnu dohrávalo několik zápasů, takže někteří kluci toho měli naloženo opravdu dost. Stále nás ale těší, jak k tomu přistupují, jsou aktivní a sami se zajímají, co je čeká,“ doplnil Polák, kterého kromě pokračujícího projektu může těšit i fakt, že syn Daniel se v jarní části úspěšně zabydlel v B týmu, gólem například rozetnul důležitou bitvu v Lanžhotě. Daří se i dalším mladým odchovancům – Filip Večeřa debutoval v lize za áčko, Daniel Švancara cestoval s týmem U17 na evropský šampionát, Jiří Hamza je nově součástí národního týmu U21. Dorostenci pak v celostátní lize dosáhli s předstihem na skvělé druhé místo a béčko s řadou dorostenců v sestavě postoupilo do třetí ligy.

další články

VIDEO: Škoda, že jsme nevyhráli, mrzí Potočného
A-tým
27.07.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Škoda, že jsme nevyhráli, mrzí Potočného

O p a v a – Útočník Roman Potočný si v nové sezóně po dvou kolech drží průměr gól na zápas. Po...
Béčko zvítězilo i v Kroměříži
B-tým
26.07.2024 | Martin Lísal. FOTO: HS Kroměříž

Béčko zvítězilo i v Kroměříži

K r o m ě ř í ž - Béčko Zbrojovky završilo letní přípravu úspěšně, když zvítězilo na hřišti ještě...
VIDEO: Trenér Hynek po utkání v Opavě
A-tým
26.07.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Trenér Hynek po utkání v Opavě

O p a v a – Pro nestranného diváka mohl být dnešní duel v Opavě celkem zajímavou podívanou. O výhru...