Baník - Zbrojovka 2:1, od bodu dělily Brno v závěru milimetry

Baník - Zbrojovka 2:1, od bodu dělily Brno v závěru milimetry

O s t r a v a - V dohrávaném utkání 6. kola se Brňané představili v Ostravě. Po dvou smolných odkopech se domácí tým dostal do vedení, Buchta sice v závěru utkání snížil, ale vyrovnávací branky se Zbrojovka již nedočkala, Zavadilův přímý kop totiž skončil na břevně.

Důležité utkání nabídlo v úvodních minutách podle očekávání spíše opatrnou hru. První vážnější možnost měla Zbrojovka, nastoupivší se Skalákem v sestavě. Markovič po rychlém kontru předložil míč Zavadilovi a ráně brněnského kapitána nechybělo mnoho – prolétla těsně vedle pravé tyče.

Druhý nebezpečný moment už skončil brankou – bohužel pro Brno na druhé straně. Kukec zasprintoval do vápna, kde mu míč skvělým způsobem odebral Buchta, ovšem jeho následný odkop trefil Traorého a smolně odražený míč napálil do sítě Jakub Rolinc – 1:0.

A pro Brno mohlo být i hůř, hned vzápětí propadl centr ve vápně na nohu zkušeného Lukeše, jeho ráně chyběla přesnost. Zbrojovka mohla odpovědět při řadě rohových kopů, Bártou dirigovaná obrana Baníku ale všechny problémy v zárodku vyřešila. A když už se Brňané prokombinovali do šance, zaskočil na poslední chvíli obětavý obránce Baníku – jako se to podařilo Zawadovi při Skalákově možnosti.

Ve zbytku půle byla Zbrojovka mírně aktivnějším týmem, ale nebylo jí to nic platné a skóre se do pauzy nezměnilo. Baník hrozil z brejků po chybách v brněnské kombinaci, při jednom z nich skvěle zasáhl proti Lukešovi Pernica.

Do druhé části bitvy nasadila Zbrojovka útočníka Kroupu, první vážnější moment se ale urodil před Hladkým. Zawadův centr toužil Rolinc přetavit ve druhou branku, proti tomu ovšem byl s pomocí tygřího skoku Hladký. Blízko brance byl chvilku poté Kukec, odražený míč po Lukešově centru netrefil ideálně.

Aktuální rozpoložení Zbrojovky pak dokumentovala situace z 65. minuty. Odkop z vápna trefil Lukeše, domácí kapitán míč pohotově poslal zpět a Jakub Rolinc se obtočil kolem svého strážce a parádně nártem trefil síť podruhé – 2:0.

Zbrojovka poslala do hry Škodu a Frejlacha, první jmenovaný se dvakrát po sobě pokusil o kontaktní branku, Bárta byl nicméně proti. Štěstí při Baníku stálo i nadále, Traorého povedené střele z rohu pokutového území vystavil stopku Zawada, odražený míč poté napálil těsně vedle Frejlach – Zbrojovce nebylo přáno.

Ke slovu se po Traorého průniku a centru dostal také Kroupa, skákavou ránu bohužel umístil doprostřed branky. Baník neměl důvod k útočným manévrům, k těm se odhodlal pouze při zaváhání Brňanů v kombinaci.

Střelecké trápení protrhl až v 84. minutě po Janotkově centru Buchta - míč si zpracoval a umístil jej naprosto přesně k levé Bártově tyči - 2:1. A ze zápasu rázem bylo drama.

V samém závěru se totiž probil do šance Zavadil, byl faulován a nařízený přímý kop sám brněnský kapitán poslal utěšenou střelou do břevna. Následnou dorážku umístil Kroupa nad branku, navíc s faulem. V nastaveném čase už si Baník těsnou výhru pohlídal a držel míč daleko od Bárty.

Ohlasy trenérů

Martin Svědík (Baník Ostrava): "Spadl mi kámen ze srdce. Dnes jsme se naštěstí vrátili k bojovnosti a vůli a přálo nám také štěstí, hlavně v závěru. Fotbal to nejprve pohledný nebyl, nám ale pomohla šťastná první branka. Ve druhé půli jsme nedotáhli brejky, soupeř zvýšil nasazením hrotových hráčů tlak, ale výhru jsme uhájili."
Ludevít Grmela (Zbrojovka Brno): "Hned v úvodu jsme neproměnili šanci, pak náš hráč trefil při odkopu spoluhráče a inkasovali jsme. Šance i závary jsme si dokázali proti bojovnému soupeři vytvořit, hlavně ve druhé půli, ale opět jsme je neproměnili. Dostáváme se do nepříjemné situace, nedáváme branky, nesbíráme body."
Buchta o prvním ligovém gólu: Vyšlo to parádně, ale moje chyba to přebila
27.08.2013 | Martin Lísal

Buchta o prvním ligovém gólu: Vyšlo to parádně, ale...

B r n o - Nedávno jednadvacetiletý Petr Buchta prožíval po utkání v Ostravě rozporuplné pocity....
K důležitému duelu zajíždí Zbrojovka do Ostravy
24.08.2013 | Lucie Hromádková

K důležitému duelu zajíždí Zbrojovka do Ostravy

B R N O - V pondělí 26. srpna 2013 se v rámci šestého kola Gambrinus ligy střetnou střetnou dva...