Zbrojovka loupila v Plzni, zvítězila 3:2!

Zbrojovka loupila v Plzni, zvítězila 3:2!

Zbrojovka potvrdila vydařený vstup do sezony a dokázala senzačně zvítězit na hřišti Plzně. Předloňský mistr sice dvakrát vedl, ale dvě branky v rozmezí tří minut rozhodly o tom, že brněnští fotbalisté uzmuli favorizované Plzni všechny tři body, venku zůstávají letos stoprocentní a v tabulce se posunuli na třetí příčku!

Oba týmy oproti předchozímu ligovému utkání uskutečnily jednu změnu, plzeňského Horu nahradil Fillo, za Zbrojovku nastoupil již od začátku Fall, který tak nahradil Jurdíka.

Zbrojovka začala opatrně a za pasivitu ji mohl už ve třetí minutě potrestat Bakoš. Jeho uvolnění ve vápně zpozoroval Horváth, svým typickým krouceným centrem dostal plzeňského hráče do tutovky a nebýt Doležala, skóre se mohlo měnit.

Co se nestalo ve třetí minutě, stalo se v minutě deváté a byl u toho znovu Bakoš s Horváthem. Kapitán domácích z přímého kopu našel znovu jediného typického plzeňského útočníka, který sklepával Procházkovi přímo na brankovou čáru a ten už měl práci jednoduchou.

Na Zbrojovce se však branka nikterak nepodepsala. Bez známky respektu se její hráči pustili do svého, v posledních letech úspěšnějšího soupeře, a už v 19. minutě odpověděli. Po krásné spolupráci Paška s Mezlíkem vyslal právě Mezlík výtečný centr na hranici malého vápna a světě div se, byl tam zase Pernica. Autor první ligové branky se Slováckem se jako fantóm objevil na hrotu a chladnokrevnou hlavičkou vyrovnal.

Viktoria rázem ztratila sebejistotu úvodních minut, i tak si přece jen ještě vypracovala dvě velké šance. Nejprve se z nějakých dvaceti metrů osmělil Kolář, o mnoho větší příležitost domácím zhatil Husár, který na poslední chvíli lehnul do střely Ďurišovi.

To brněnští se na konci prvního poločasu hlavně bránili, ke kotli hostů se Moravané dostali už pouze při šanci Švancary. Z Fallovy přihrávky ale vytěžil pouze roh.

Z ospalých minut úvodu druhého dějství probudil diváky v padesáté minutě Rajtoral a skóre se znovu měnilo. Pravý plzeňský bek se uvolnil, dostal přihrávku a namířil si to skrz vápno až k Doležalovi, který byl na jeho golfový "chip" krátký. A tak jako v prvním poločase i v druhé pětačtyřicetiminutovce mohla Zbrojovka okamžitě odpovědět. Do výborné příležitosti se dostal Švancara, Bolek však úmysl brněnského patriota vystihl.

Svoje zaváhání však napravil o chvíli později. Nakrátko zahraný Zavadilův roh přiťukl Mezlíkovi, který nekopromisní ranou k bližší tyči nedal Bolkovi šanci.

A brněnský kotel za malou chvíli aplaudoval podruhé. Absolutorium patří znovu Pavlu Mezlíkovi, který vystihl špatnou rozehrávku domácích, předložil Švancarovi, který přepustil Halaškovi, a ten už jen jednoduše vymetal vikýř. Senzační obrat byl na světě.

Plzeň se do šančí dostávala s mnohem menší elegancí než v prvním dějství, a otevírající okénka v jejich obraně mohl potrestat Husár, těsně však minul.

Poslední obrovskou šanci měla Plzeň, Ďuriš se objevil úplně osamocený na malém vápně, centr který mu přilétl na hlavu, ale nepochopitelně uklidil na tribunu.

Zbrojovka tak urvala v Plzni velice cenné vítězství, vyslyšela trenérovo přání větší efektivity v zakončení a poslala tak fanouškům jasný vzkaz: Přijďte nás podpořit na Jablonec!

Video (ZbrojovkaTV):

Video (ČT):

Ohlasy trenérů

Petr Čuhel (FC Zbrojovka Brno): Musíme být rádi za vítězství, chtěli jsme hrát aktivně, ale nezvládli jsme vstupy do obou poločasů, dostávali jsme laciné branky. Naše vítězství se dá označit jako šťastné. Venku se nám sice daří líp, ale zde jsme chtěli podat i lepší výkon, než který jsme předvedli proti Slovácku.

Pavel Vrba (Viktoria Plzeň): Pokud v naší lize cokoli podceníte, pak se Vám to vymstí, hráči nehráli disciplinovaně. Zápas se lámal za stavu 1:0, kdy jsme neproměnili důležité šance, byli jsme špatní v defenzivě. Brno nás trestalo za každou chybu, prohru jsme si tedy zavinili sami. V útočné fázi jsme neměli tolik štěstí, jako v předchozím utkání v Evropské lize. Vzadu jsme zbytečně rozehrávku řešili kličkami, někteří hráči si mysleli, že se ten zápas zvládne sám. Prostor pro řešení těchto problému nebude velký kvůli reprezentační pauze, ale budeme se ho snažit najít.
Snad v neděli přijde co nejvíce lidí, přeje si Doležal
15.08.2012 | Martin Lísal

Snad v neděli přijde co nejvíce lidí, přeje si Doležal

Pod senzační výhrou v Plzni i povedeným vstupem do sezony je podepsán výraznou měrou i gólman...
Věděli jsme, že je můžeme překvapit, řekl po senzačním vítězství Petr Švancara
13.08.2012 | Jan Nečas

Věděli jsme, že je můžeme překvapit, řekl po senzačním...

I když se sám do střelecké listiny nezapsal, nakonec ke třem bodům výrazně přispěl. Nejprve skvěle...
Pavla Mezlíka těší vstřelený gól i parádní úvod sezony
13.08.2012 | Martin Lísal

Pavla Mezlíka těší vstřelený gól i parádní úvod sezony

Tři zápasy, sedm bodů a třetí příčka. Brňané prožívají fantastický vstup do sezony, se kterým asi...